”En mycket märklig avtalsrörelse”

Årets avtalsrörelse är mycket märklig, anser SKP:s facklige sekreterare, Lars Lundberg.

Det är första gången i historien som LO-förbunden inte kunnat ena sig, berättar Lars Lundberg.
– Elva LO-förbund enade sig om att kräva 3,6 procent eller 840: -/mån samt 100: – extra till lågavlönade som tjänar mindre än 22 000: -/mån. Detta sade Metall nej till och slöt ett avtal på 2,6 procent och ingen låglönepott. Metall fick i denna uppgörelse med sig låglöneförbundet Livs samt träfacket GS, säger Lars Lundberg.

Sveriges Byggindustrier har sagt nej till Byggnads krav och yrkat på att Metall-avtalet måste utgöra märke.

– Än märkligare blir det då Sveriges Byggindustrier har begärt medling INNAN förhandlingarna ens börjat. Förutom industriförbunden är Byggnads först ut i avtalsrörelsen.

– 1 april kommer Handels och då kommer striden att stå vid låglönepotten. Det innebär att det kan bli så att Metall står enade vid arbetsköparna mot de extremt lågavlönade kvinnorna som sitter i kassan på Konsum.

Ett ytterligare bevis på förfallet inom LO är att Wanja Lundby-Wedin uttalat sitt stöd för den nya Europakten samtidigt som ordförandena i Byggnads, Fastighets, Seko, Målarna, Elektrikerna och Transport tagit avstånd från densamma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.