Oppositionen påvisar valfusk samtidigt som ryska medborgare går till polisen

Oppositionens ledare uppgav den 4 mars att de hade observerat ett omfattande valfusk i det ryska presidentvalet. Kommunistpartiets presidentkandidat Gennady Zyuganov konstaterade att man redan hade fått in klagomål rörande överträdelser i valprocessen. Zyuganov uppmanade dock det ryska folket att inte bojkotta polisen. Han betonade också att högt valdeltagande skulle medföra svårigheter för Vladimir Putins anhängare. Vladimir Putin som blir president igen efter fyra år som premiärminister. Nu anklagas Putinanhängare för att ha förfalskat valsedlarna.

”Personligen röstade jag för ett välutbildat, friskt och välmående Ryssland” sade kommunistledaren som vädjade till folk att gå och rösta för att öka chanserna till en andra valomgång. Valobservatören Golos sade att man fått rapporter om karusellröstning, dvs. bussar som transporterar runt aktivister som i sin tur röstar flera gånger i olika stadsdelar, från Moskvas förorter och Novosibirsk till Barnaul. Valdeltagandet uppskattades till 30,1 procent, 4 procent högre än för fyra år sedan. Vladimir Putin fick drygt 64 procent av rösterna medan Gennady Zyuganov och Rysslands kommunistiska parti fick 17,7 procent.

Morning Star/Riktpunkt

Översättning: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.