Grekland: Ett svidande nederlag för makteliten

Valet i Grekland blev ett svidande nederlag för den maktelit som tvingat på det grekiska folket en politik vars syfte är att rädda kapitalismen. Nederlaget drabbar inte bara de grekiska makteliterna, marionetter som tjänstvilligt har genomfört alla de direktiv som EU-byråkratin, kapitalet och storfinansens riddare i Europa krävt av dem. Valet var ett svidande nederlag för den politik som kapitalet dikterat. Men de ger inte upp sina positioner, ett valnederlag för dessa innebär bara att de söker nya vägar att genomföra den på.

Eller som Greklands Kommunistiska Parti (KKE) skriver i ett uttalande:
”Valresultatet visar definitivt på en omkastning av den politiska scenen som vi varit bekanta med, där PASOK (Socialdemokraterna) och ND (högern) har alternerat i regeringsställning. Vi är på väg in i en övergångsfas där man kommer att försöka skapa en ny politisk scen med nya formationer. Nya figurer baserade på en mitten-höger orientering och en ny socialdemokrati med Syriza (vänsterorienterade socialdemokrater)som kärna. Syftet är att förhindra den ökande radikalismen som skulle kunna leda fram till ett verkligt maktskifte till förmån för folket. Det kommer att göras försök att bilda en regering utifrån valresultatet eller det kommande valet. Det kan bli en regering av flertalet partier, en regering för nationell enighet eller någon annan koalitionsregering för att förhindra att det skapas en majoritet som kämpar för verklig förändring.”

KKE uppmanar också sina medlemmar, sympatisörer och hela det arbetande folket att delta i kampen för verklig förändring av maktförhållandena, samtidigt som man avvisar alla trevanden om att inbjuda KKE till en samlingsregering, framhäver att de inte är viliga att svika folket strävan efter förändring för några regeringstaburetter. Då skulle KKE tvingas till en U-sväng i synen på det arbetande folkets kamp, och det är inget sådant KKE-folket i Grekland behöver.

Valet gav KKE en ökning på en procent i röstetal, till 8,5 procent, och fem nya parlamentsplatser. Självklart skulle de önska sig en större ökning och kommer att arbeta hårt för ett stärkande av det arbetande folkets kamporganisationer och för att fördriva de illusioner som sprids om möjligheterna att gå framåt med hjälp av klassamarbete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.