Greklands Kommunistiska Parti avgör folkets position dagen efter valet

Under en presskonferens tisdagen den 5/6 presenterade KKE;s generalsekreterare, Aleka Papariga KKE:s ståndpunkter inför valet den 17 juni. Vi citerar delar ur inledningsanförandet:

Dilemmat ”euro eller drachma” framlagt av ND, eller SYRIZA:s ”Memorandum eller Syriza” är båda felaktiga och vilseledande. De motsvarar inte de verkliga farorna som människorna i Grekland och de europeiska folkens står inför på grund av av den kapitalistiska krisens skärpning i euro-området.

Det verkliga dilemmat är:
• folkets motattack eller folkets misär?
Oavsett den regering som bildas efter valet, kommer angreppen mot för majoriteten av tjänstemän, lönearbetare och egenföretagare och deras minskade inkomster och rättigheter att eskalera. Som alibi för att genomföra detta kommer några smulor extra att ges till extremt fattiga sociala grupperna men dessa smulor kommer att försvinna på grund av de mer generella konsekvenserna av den anti-folkliga politiska linjen.

Förutsättningar för en motattack dagen efter valet är:
• Arbetarnas organisationer på arbetsplatserna
• Främjandet av alliansen mellan arbetarklass, fattiga egenföretagare och fattiga bönder.
• Förberedelse av folket att hantera alla möjliga utfall, först och främst möjligheten av en okontrollerad konkurs, för att praktiskt hantera mass-utarmning och misär.
• Den drastiska förändringen i förhållandet mellan krafterna i den fackliga rörelsen.

Under en period då framtiden för dagens euro- område är osäkert, oavsett det grekiska folkets offer kommer nästa regering stå inför två möjligheter:

a) En omförhandling av låneavtalet inom euro- området med fordringsägarna, vilket kommer att leda till en ny ”hårklippning” och även ett nytt skärpt memorandum.

b) Drivkraften för en avvikelse från euro- området med möjlighet till en okontrollerad statlig konkurs.

SYRIZA har nyligen åberopat USA: s president, Obamas politik. En snabb blick på explosionen av arbetslöshet och fattigdom i USA, som har framkallat (övers. ännu) icke samordnade folkliga protester är tillräckligt för vem som helst att kunna dra sina slutsatser. Men de stora amerikanska mediernas främjande av ”anti-tysk” retorik är extremt anmärkningsvärt, något som åtföljs av en brist på kategoriska åtaganden av SYRIZA:s statliga program som att basen vid Suda inte kommer att användas mot Syrien och Iran. Ett program som inte heller ställer tydliga statliga mål för en annullering av strategiska avtal med Israel och ett utträde ur NATO.

Efter valen kommer KKE att konfrontera ND:s och SYRIZA:s principer genom att lägga fram och koncentrera sin linje av kamp till radikala mål som:

En avslutning på låneavtalet och promemorian, full och stabil sysselsättning, allmän och gratis hälsovård, utbildning, välfärd, helt offentligt sociala trygghetssystem åt alla, 45% skattesats och ett stopp för profiter […]

Folkets seger, folkets suveränitet kräver att folket äger den rikedom de producerar. Detta innebär att att den enorma rikedom som produceras i detta land och som idag omvandlas till vinster på aktiemarknaden, i bankinlåning i Schweiz, investeringar i Balkan och i London, i byggandet av nya fartyg i Kina kommer att kunna utnyttjas för att tillfredsställa folkets behov. Det innebär en kraft och en regering som inte kommer att vara bunden av fördrag och planer från det internationella imperialistiska mellanstatliga samarbeten och internationella konventioner, EU, de militära formationerna, NATO. KKE kommer att spela en avgörande och ledande roll i regeringen av denna folkmakt.

KKE:s Generalsekreterare gjorde en detaljerad presentation av plattformen för organisationen av folkets motattack som innehåller mål för kamp avseende inkomst, skatt, skydd av de arbetslösa, social trygghet, pensioner, sjukvård, utbildning etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.