AKEL-meddelande i solidaritet med folkets kamp i Paraguay

AKEL uttrycker sin oförbehållslösa solidaritet med folket i Paraguay i kampen för att återupprätta demokratin efter den parlamentariska statskuppen mot landets President Fernando Lugo.

Presidenten Lugo är ännu ett exempel på marginalisering av progressiva ledare som utestängs när de inte företräder den lokala oligarkins och imperialismens intressen på den latinamerikanska kontinenten. Dessutom anser vi inte att USA:s ”neutrala” hållning till utvecklingen i Paraguay är tillfällig. De intog en liknande position när det gällde den senaste statskuppen i Honduras, samt en rad andra politiska avvikelser i regionen som representerar deras intressen. Denna ståndpunkt som adopterats av EU och uttalats av Catherine Ashton, EU:s högste representant i utrikespolitik och säkerhetsfrågor är inte tillfredställande. I andra fall uttrycker hon EU:s stora känslighet rörande de demokratiska värderingarna.

Samtidigt uttrycker vi vår solidaritet med folket i Paraguay och Paraguays Kommunistiska Partis ständiga kamp mot den odemokratiska utvecklingen i sitt land. Vi välkomnar majoriteten av de Latinamerikanska ländernas och deras principiella ståndpunkt och fördömande av utestängningen av President Lugo, detta medan de vidtog ett antal åtgärder för att visa att de förkastar den konservativa oppositionens odemokratiska handlingar i Paraguay.

Vi hoppas att en liknande ståndpunkt kommer att antas av det internationella samfundet, som ju måste stå i solidaritet med folkets kamp i Paraguay och för demokratins utbredning.

Presskontoret för AKEL:s (Arbetande folkets progressiva partis, Cypern) CK, Nicosia, 29 juni 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.