PAME:s strejk den 18 oktober mot de barbariska åtgärderna

PAME:s demonstrationer den 18 oktober i Aten, Thessaloniki, Pireus och dussintals andra städer runtom i landet var en resolut respons till de barbariska åtgärder som har genomförts och den grekiska regeringens, EU:s och kapitalets politiska linje. PAME arrangerade en majestätisk demonstration i centrala Aten.

– Vi låter inte oss luras av de lekar som syftar till att disorientera, håna och snärja det grekiska folket beträffande den så kallade förhandlingen.” Detta betonades av Sotiris Poulikogiannis, ordförande för Metallarbetarförbundet i Pireus vid den centrala strejkaktionen i Omonia. Han tillade även att trepartiregeringen beståendes av Ny demokrati, PASOK och Demokratisk vänster har genomdrivit en rad olika åtgärder på order från monopolen.

Då PAME:s fackföreningsmedlemmar sade:
– Från den dag då kapital etablerade EU, har det sökt igenom det med avsikten att maximera dess profiter genom att skära ner på varenda arbetarrättslig vinstfrihet.

– Alla de som pratar om en dålig förhandling, underkastelse och utländsk ockupation spelar en smutsig roll. Å andra sidan är de högljudda och pratar tufft och de stödjer dessutom försöket att dölja sanningen för folket och arbetarklassen. Att rentvå de stora arbetsköparna så att deras destruktiva verksamhet kan fortsätta okontrollerat. I denna plan har de gett det grekiska fascistpartiet Gyllene Gryning en roll, en trippel sådan. Den första rollen går ut på att vända grekiska arbetare mot invandrare. Den andra rollen består i att de ska utnyttja sin slavliknande arbetskraft för att förnedra de grekiska arbetarna och överlämna de som billig arbetskraft. Deras slutgiltiga roll är att de ska fungera som en parastatlig, repressiv apparat mot den klassorienterade rörelsen. Om det ska föras en effektiv strid, måste Gyllene Gryningens rasistiska och fascistiska åsikter fördömas. Vi uppmanar arbetarna och folket att kraftfullt och bestämt avvisa dem så att de inte har några fabriker eller möten att gå till och prata och sprida rasismens och främlingsfientlighetens gift samt prata om de påstådda goda och patriotiska kapitalisterna.”

Sotiris Poulikogiannis noterade bland annat att:
– Vi stör deras planer eftersom vi avslöjar deras roll och de reella orsakerna till krisen. Vi har även ett förslag och en plan att störta dem. – De blir alla rasande när de hör oss skandera klasshat med följande slogan ” Utan dig kan ingen kugge snurra. Arbetare, ni behöver inga chefer.

– Deras planer på nettolöner på 580 euro och kanske rentav ännu mindre, är inte enbart relaterat till minimilönen. – Alla personer som är anställda i den offentliga och privata sektorn kommer bli avlönade på den grundvalen. – Detta är livet som de förbereder för oss och våra barn, att arbeta från gryning till skymning med svältlöner.

– Ingen förhoppning om ledig tid och ingen möjlighet för våra barn att gå på universitetet. Ingen tillgång till grundläggande sjukvård och välfärdstjänster. Arbeta till extremt hög ålder med knappa förmåner istället för en pension. – Allt det här kommer ske i den så väntade utvecklingsfasen som alla pratar med oss om och när vi säger alla menar vi också de som lovordar EU och identifierar vår framtid med monopolens profitmaximering.

Enligt oss kan inte detta prospekt benämnas som utveckling utan snarare förvandlingen av arbetarna till 2000-talets slavar.

Det finns bara en utvecklingsväg för den klassorienterade arbetarrörelsen, en utveckling till förmån för folket och inte för monopolen genom att använda Greklands produktiva potential. Denna utveckling kan enbart förverkligas med folkets makt och ekonomi, med ett utträde från EU och med en socialisation av monopolen så att de förvandlas till folkets och arbetarnas egendom. Dessa kommer sedan användas i enlighet med den centrala och nationella planen för bolagens användning av landets produktiva förmågor till fördel för folkskiktet. Endast arbetarnas och folkets makt, vilken kommer att omvandla den nuvarande statens egendom till social egendom. Storkapitalet och fabrikerna kommer också att omvandlas. Då kan man också organisera produktionen utifrån den centrala planen så att Greklands enorma produktiva kapacitet används till det yttersta. Folket kommer kunna bestämma om deras framtid och välmående enbart när de har blivit av med de besparingar som plutokratins parasiter gör. Poulikogiannis uppmanade de grekiska arbetarna att organisera kampen på alla arbetsplatser för att i sin tur kunna häva de åtgärder som redan har genomförts och som dikteras av monopolen. Han fördömde den reaktionära planen rörande omstruktureringen av fackföreningsrörelsen vilken främjas av SYRIZA:s krafter. Han manade också arbetarna till att kämpa sig igenom leden i den klassorienterade arbetarrörelsen under PAME:s fanor.

Demonstrationen inkluderade också hälsningstal av Christos Marganelis från Folkets Kommitté i Peristeri, ett arbetarklasskvarter i Aten och Stathis Sachinidis, ordförande för föreningen för självlärda och småföretagare i Aten. Dessutom var landets alla småbutiker stängda då deras ägare deltog i strejken.

En tyst minut hölls också då det är 1 år sedan PAME blev attackerade av en anarkistisk och fascistisk grupp vilket resulterade i byggnadsarbetarens Dimitris Kotzaridis död.

Detta följdes av en stor marsch på de centrala gatorna i den grekiska huvudstaden. När chefen för PAME:s demonstration passerade parlamentet på Syntagmatorget, var marschens bakre led fortfarande på Omonoiatorget där PAME:s demonstration hade ägt rum.

Under PAME:s strejk hade Aleka Papariga, generalsekreterare för KKE:s centralkommitté gjort följande uttalande till journalisterna:
– Det viktigaste är att bygga en stark folklig allians så att de följer vägen mot utbrytning, störtande, ett utträde ur EU, avskrivning av skulden och förstatligande. – Det finns ingen annan väg.

En demonstrant dog
PAME:s marsch följdes av en demonstration arrangerad av de komprimerade fackförbunden Generalförbundet för grekiska arbetare och det grekiska tjänstemannaförbundet där det inträffade några små incidenter mellan polis och huvförsedda demonstranter. Polisen använde tårgas vilket resulterade senare i att en demonstrant som passerade förbi området kände obehag och svimmade. Den information som finns tillgänglig i nuläget hävdar att mannen var en 67- årig sjöman, arbetslös sedan många år tillbaka. Enligt vittnen hade han tidigare deltagit i PAME:s demonstration.

Hämtat från KKE:s hemsida

Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.