Sympatistrejk i svenska hamnar

En timslång sympatistrejk genomfördes i svenska hamnar den 25 september i protest mot de ”omställningar” i Portugals hamnindustri som krävts för att regeringen i Lissabon ska få ”nödlån” av EU och IMF.

– Vi har nu sett EU:s och den portugisiska regeringens lagförslag som är en direkt kopia av det EU-direktiv som Europas hamnarbetare nedkämpade i början av 2000-talet. EU vill förbjuda krav på utbildning för hamnarbetare så att sjömän och inhyrda arbetare ska få göra hamnarbetarjobb till betydligt lägre löner och sämre villkor. Syftet är uppenbart att ge redarna bättre villkor, säger Erik Helgesson förtroendeman i Hamarbetarförbundets avdelning i Göteborg.

Sympatistrejken omfattade även hamnar i Frankrike, Spanien, Danmark, Italien, Cypern, Grekland och Malta, och hade beslutats på ett möte i Paris, arrangerat av International Dockworkers Council, IDC.

– Vår strejk idag där hamnfacken i alla ICD:s europeiska medlemsländer samverkar är ett viktigt uttryck för vår gemenskap med arbetare i andra länder, säger Peter Annerback från Hamnarbetareförbundets verkställande utskott.

– Ryktet har gått att EU ska göra ett nytt försök att genomdriva hamndirektivet. Nu är det tyst i denna sak, men händelserna i Portugal kan vara ett sätt att genomdriva direktivet land för land. Det måste vi sätta stopp för.

Gösta Torstensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.