Sydkoreanska missiler undergräver fredsansträngningar

Utvidgad räckvidd för sydkoreanska missiler. Ur den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.
Utvidgad räckvidd för sydkoreanska missiler. Ur den sydkoreanska tidningen Hankyoreh.

I en ny överenskommelse tillåter USA den sydkoreanska regimen att nästan tredubbla räckvidden för sina missiler, så att de når hela Nordkorea, och att väsentligt öka deras sprängverkan. Överenskommelsen strider mot internationella nedrustningsavtal och är en kalldusch över alla ansträngningar att stabilisera situationen på halvön.

Sydkorea och USA slöt 7 oktober en överenskommelse om att räckvidden för sydkoreanska missiler får utvidgas från 300 km till 800 km och sprängkraften för missiler med skjutavstånd under 550 km fördubblas från 500 kg upp till 1 ton, vilket i praktiken innebär att alla begränsningar för sprängkraften tagits bort. Dessutom ökas sprängkraften för obemannade flygplan, så kallade drönare, från 500 kg till nuvarande internationella maximum på 2,5 ton.

Hittills har ett avtal med Washington från 1979 hindrat Sydkorea från att utveckla ballistiska långdistansmissiler.

Med 800 km räckvidd kan sydkoreanska missiler även nå viktiga delar av Kina och Ryssland samt – som den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua påpekar – USA:s militära installationer i Japan och på Guam.

Överenskommelsen har mötts av skarpa protester från Nordkorea, som menar att den är ännu ett led i förberedelserna för en invasion av norra Korea och att den har slagit undan grunden för dialog och samtal bland annat om att avstå från långdistansmissilprov.

Kina har påpekat att den strider mot en internationell överenskommelse mellan 34 länder, däribland Sydkorea, om vapenbegränsningar, Missile Technology Control Regime (MTCR), som syftar till att stoppa spridningen av obemannade system som kan avfyra massförstörelsevapen.

Tillsammans med USA:s och Sydkoreas omfattande gemensamma militärövningar och byggandet av en flottbas på ön Jeju är den nu aktuella missildeklarationen inte bara ett led i Lee Myung Bak-regimens aktiva konfrontationspolitik och förberedelser för krig mot landsmännen i norra Korea, utan den ingår också i USA:s aggressiva strategi för dominans över Asien-Stilla havsområdet.

Den sydkoreanska tidningen Hankyoreh påpekar att Sydkorea med denna överenskommelse inordnar sig i USA:s så kallade missilförsvarsprogram, vilket ställer Sydkorea i frontlinjen i händelse av fientligheter mellan USA och Kina eller Ryssland, och därmed är ett hinder för det långsiktiga målet att fredligt återförena Korea. Det är svårt att tänka sig ett farligare handlingssätt, kommenterar tidningen, som också påpekar att överenskommelsen kommer alldeles i slutet av Lee Myung Baks mandatperiod, och att den borde ha lämnats till den kommande administrationen att ta ställning till.

Under Lee Myung Baks tid vid makten har Sydkorea brutit med den tidigare avspänningspolitiken och de två nord-sydliga överenskommelserna och istället allt tydligare drivit konfrontationspolitik mot landsmännen i norr och blivit en bricka i stormaktskonfrontationen, vilket oroar en bred allmänhet i södra Korea. Denna politik har lett till sammandrabbningar med flera dödsoffer.

För Nordkorea blir det nu naturligt att vidta motåtgärder, i första hand att förstärka och utveckla sin missilkapacitet.

Efter de åtta hoppfulla år av avspänning och samarbete som inledde 2000-talet är detta en mycket olycklig utveckling för Korea, ett land som delats mot folkets vilja och som redan genomgått ett uppslitande och blodigt krig.

Christer Lundgren
Ordförande, Svensk-Koreanska Föreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.