Ban Ki-moon kräver en lösning mellan Israel och Palestina

palestinaFN:s generalsekreterare Ban Ki-moon tillkännagav den 27 februari att 2013 kommer bli ett avgörande år för tvåstatslösningen mellan Israel och Palestina och innebär därmed också slutet på en fyrtio år lång israelisk ockupation. Han upprepade också sitt krav på Tel Aviv att sluta bygga bosättningar i de palestinska territorierna. Detta är enligt honom ett av de främsta hindrena för en eventuellt fredlig situation i landet.

I ett meddelande till ett internationellt seminarium som hölls i Rom till stöd för det palestinska folket, betonade Ban Ki-moon att dessa israeliska aktioner inte får påverka utgången av förhandlingarna, vilka för övrigt är strandade sedan oktober 2010.

Om man inte gör konkreta framsteg i krisen, kommer detta endast resultera i ännu mer lidande, våld och instabilitet i hela regionen, varnade han.

Ban Ki-moon varskodde också om den allvarliga ekonomiska situationen för de nationella palestinska myndigheterna och för att äventyra de betydande insatser som har gjorts inom institutionsskapande lett av president Mahmud Abbas.

Mot bakgrund av detta, uppmanade Ban Ki-moon donationsländer att infria sina löften om ökat ekonomiskt bistånd till de palestinska nationella myndigheterna. Han bad även Israel om att överföra resurser som tillhör de palestinska nationella myndigheterna och är avsedda för skatter och tull.

Ban Ki-moon krävde också att den 6 år långa israeliska blockaden av Gaza skulle upphävas och tillade att den humanitära situationen i det området är en prioritet för FN.

Ban Ki-moon uttryckte för övrigt sina kondoleanser för dödsfallet av palestiniern Arafat Jaradat som hölls fången i ett israeliskt fängelse med den så kallade motiveringen, administrativ häktning utan rättegång. Han beordrade också omedelbart att en undersökning med insyn skulle göras för att lösa frågan om palestinska fångar i israeliska fängelser.

Prensa Latina
Översättning av: Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.