Självsäkra kommunister efter rysk partikongress

kprf-kongress13Den 24 februari öppnade Ryska Federationens Kommunistiska Partis generalsekreterare Gennady Zyuganov den femtonde kongressen med en skarp attack riktad mot Vladimir Putins regering. Zyuganov hävdade bestämt, under ett långt tal i Moskva, att hans land styrs av en allians som består av oligarker och byråkrater.

– Rysslands återgång till kapitalism har resulterat i en massiv ekonomisk, samhällelig och kulturell försämring och har även underminerat landets säkerhet, tillkännagav han inför 1400 delegater, gäster och observatörer.

Zyuganov menade att den kapitalistiskt förda politiken har förvandlat landet till en koloni. Den industriella tillbakagången och privatiseringen av statliga bolag har lett till att Ryssland har blivit beroende av oljeintäkter och utländskt kapital.

Han underströk såväl vikten av statligt ägande av landets basindustrier och bolag som införandet av kollektivt ägande, kontroll och massdeltagande från folket.

Förra året kom Zyuganov tvåa i presidentvalet med 17 procent och totalt 12 miljoner röster. Detta trots anklagelser som envist hävdade att ryska myndigheter varit inblandade i ett omfattande valfusk.

Sedan dess har KPRF skördat framgångar i kommunalval och därmed befäst sin status som det främsta oppositionspartiet. Sedan 2009 har partiet värvat 30 000 nya kandidater och medlemsantalet beräknas nu uppgå till 158 000 personer.

Morning Star
Översättning av Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.