Angående SVT:s sändning av President Hugo Chavez begravning

Hugo ChavezUnder den TV- sända begravningen av Venezuelas President Hugo Chavez kunde varje människa som hörde kommentarerna från SVT:s utrikespolitiska expert Bo-Inge Andersson varsebli hans totala okunnighet. Han visste i stort sett ingenting om vad det var som han skulle referera, att det hela blev direkt pinsamt. Bland annat hade SVT:s expert ingen aning om vilken musik som spelades när Venezuelas nationalhymn tonades in och inte en susning om vilka stats- och regeringsrepresentanter som närvarade vid begravningen. Ett av de få ansikten som kändes igen var Belarus (Vitrysslands) President Lukasjenko. När SVT väl hade identifierat hans ansikte ägnades en stor del av tiden till att berätta om vilken diktator han är. Här kom så åter borgarnas älsklingsuttryck ”Europas
siste diktator” väl till pass.

Det hela urartade till en studiecirkel där SVT försökte referera en världshändelse som inte dikterades av USA- imperialismen.

”Passande nog” har inslaget utgått från SVT play eller aldrig funnits där medan äldre bidrag om Hugo Chavez fortfarande kan återupplevas. En stor finess med denna notis hade ju varit att kunna vidarebefordra läsaren till SVT:s inslag för att denne med en enkel knapptryckning skulle ha kunnat ta del av det för att själv höra vad vi här beskriver.

En statsbegravning följer alltid ett mycket exakt protokoll, vilket i ett tidigt stadium lämnas ut till världens medier. Detta protokoll brydde sig inte SVT om. Hade SVT och Bo-Inge gjort det, hade de haft full koll på vilka statsmän som närvarade och bildade hedersvakt vid kistan. De hade då också vetat vilken musik som spelades, av vem och när. Allt detta struntade SVT i,
vilket enbart kan tolkas som en mycket kraftig, ovänlig och respektlös markering gentemot Venezuela, dess statsskick och Hugo Chavez.

Att i detta diplomatiska finlir inte kunna förmedla till tittarna när landets nationalhymn spelas är värre än att en diplomat skulle svära i Peterskyrkan i Rom i samband med installation av en ny påve.

I brist på egen kunskap blev SVT hänvisade till spanska språket eller castellano som det mer riktigt heter, vilket de uppenbarligen inte heller hade någon expert som behärskade.

Begravningen följdes av SVT:s utrikespolitiske expert Bo-Inge Andersson med bisittare Ann-Britt Ryd. Den senares okunskap är förlåten då hennes expertkunskaper mer går ut på att sitta i TV:s morgonsoffor och diskutera bantningsknep eller recept till lördagsmiddagen. Ibland händer det också att hon klipper till med några vintips tillsammans med Carl-Jan Granqvist.

Riktpunkts redaktion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.