Byggnads säger nej till medlarnas bud

byggnadsPressmeddelande. Byggnads säger idag nej till medlarnas bud avseende Byggavtalet. Byggnads saknar konkreta förslag när det gäller huvudentreprenörsansvaret, arbetsmiljöfrågorna och arbetstidsförkortning. Budet innebär i praktiken också kraftiga försämringar i avtalet tex. arbetstidsförläggningen.

– Vi är besvikna över att medlarna inte har lyckats lösa, att i avtalet, formulera hur huvudentreprenören får utökat ansvar för underentreprenörerna. I medlarnas bud finns bara förslag på hur det ska hanteras vid sidan av och det är åtgärder vi redan sett är otillräckliga, säger Johan Lindholm Byggnads ordförande.

– Dessutom innehåller medlarnas bud inga förslag som på allvar möter upp våra viktiga frågor kring arbetsmiljö där vi har lyft arbetsmiljöcertifiering, hur man utser skyddsombud och medlemmarnas rätt till ombud/biträde, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

– ID 06, UE 2004 och partsgemensamma program är alla olika former av kontrollsystem men själva kärnfrågan om vem som ska ha ansvaret kvarstår. I Norge har man kommit tillrätta med problemen genom ett så kallat Solidaransvar där huvudentreprenören har ansvaret för underentreprenörerna. Då borde byggföretagen, som verkar i Sverige, också kunna ta ansvar genom överenskommelser i avtalet. Vi hoppas att vi kan undvika att varslet blir verklighet på tisdag och nu vilar det ett stort ansvar på arbetsgivarna att möta oss och hitta en lösning, säger Johan Lindholm.

– I näringslivet idag är det modernt att man tar ett socialt ansvar, så kallat ”social responsibility”. Stora svenska företag inom andra sektorer jobbar mycket med frågor som rör arbetsvillkoren för de anställda hos sina underleverantörer. Varför skulle inte företagen i byggbranschen kunna ta samma ansvar? säger Torbjörn Hagelin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.