Lyckat 30-årsjubileum för RSMH Malmö

rsmhUnder tre dagar, mellan den 20 – 22 mars, firade Riksförbundet för Social och Mental Hälsa Mittpunkten Malmö, 30-årsjubileum.

Riksförbundet för Social och Mental Hälsa vill att människor som mår psykiskt dåligt ska bemötas med förståelse och respekt och ges goda förutsättningar för att komma tillbaka till ett gott liv, beskriver organisationen sig på sin hemsida.

Tre av fyra Malmöbor har haft, lider av eller känner någon med psykisk ohälsa. Detta är en del av vad RSMH uppmärksammade på konferensen.

I Malmö har organisationen funnits i 30 år, men det var först för två år sedan som det blev liv i organisationen igen, efter att den slumrat till i några år. Marianne Overholdt, idag ordförande för RSMH Malmö, var med vid nystarten.
– Vi tar emot alla människor som har sociala problem, inte bara människor som har erfarenhet av psykisk ohälsa. Här kan de träffa andra i liknande situationer, säger Marianne Overholdt.

På jubileet, som också var en konferens, deltog ett hundratal personer. Både människor från professionen, till exempel läkare och vårdpersonal inom psykiatrin, samt folk med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Ledorden för dagarna var inflytande, återhämtning och självbestämmande.

Förutom RSMH Malmös viktiga arbete behandlades under dagarna också nyheter inom psykiatrin i Malmö. Ett exempel är IPS (Individual Placement and Support) som är en metod för att stötta människor med psykisk ohälsa ute på arbetsmarknaden. Det hölls även paneldiskussioner. På torsdagskvällen, näst sista dagen, ägde en fest rum där det serverades italiensk buffé.

Marianne Overholdt säger att konferensen var ett lyft för organisationen. Hon poängterar ett talesätt som kassörskan i organisationen brukar använda:
– Tillsammans kan vi göra skillnad.

Malmös kommunalråd för vård och omsorg, Carina Nilsson (S), som lovat delta på konferensen, lämnade återbud i sista stund.

Fredrik Jönsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.