En triljon kilo sprängämnen släpptes

I år firas 10:e årsdagen för nedläggningen av den amerikanska flottans bombfällningsplats på den puertoricanska ön Vieques. Under sex decennier släpptes uppskattningsvis en triljon kilo sprängämnen i övningssyfte.

Efter decennier av protester och en kampanj för fredligt civilt motstånd som startades 1999 och som för övrigt ledde till att drygt 1500 människor arresterades, blev den amerikanska flottan tvungen att lägga ned bombfällningsplatsen den 1 maj 2003. Fredsälskande aktivister hade besegrat historiens mest inflytelserika militära kraft utan att ha avlossat ett enda skott.

Presidentkandidaten Barack Obama skrev i ett brev till Puerto Ricos guvernör 2008: Vi kommer att omsorgsfullt värna om människornas hälsa på Vieques och bidra med lämpliga botemedel för sjukdomar orsakade av den amerikanska flottans militära operationer på Vieques. Men det löftet har ännu inte infriats. Den amerikanska flottans närvaro samt den miljökatastrof den gav upphov till, fortsätter att påverka Vieques.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.