Nedskärningar i Portugal inte förenliga med landets konstitution

20130302-portugalPå kvällen fredagen den 5 april meddelade Portugals författningsdomstol att delar av de nedskärningar regeringen föreslagit inte är förenliga med landets konstitution. Det rör bland annat sänkta löner i offentlig sektor. Totalt cirka 25 procent av nedskärningar på 1,3 miljarder euro, motsvarande 11 miljarder kronor, som behövs för att uppfylla lånevillkoren från trojkan (EU/ECB/IMF) måste nu hittas någon annanstans.

Dagen därpå förklarade den konservative premiärministern Pedro Passos Corlho att regeringen står fast vid sina ”sparåtaganden”. EU-kommissionen förklarade vid en pressbriefing måndagen den 8 april med dess ekonomiska talesperson Simon O’Connor att ”vi förväntar oss att regeringen kommer att lägga fram detaljerade åtgärder inom kort för att överbrygga gapet och nå budgetmålet. Regeringen själva har sagt att den kommer att lägga fram åtgärder på utgiftssidan”.

Premiärministern Coelho utlovade förslag på nya besparingar inom utbildning, hälsovård, det sociala trygghetssystemet och statliga bolag inom de närmsta veckorna. Trojkan måste godkänna budgetåtgärderna inför nästa delutbetalning av ”nödlånet” vilket enligt planerna ska ske i maj.

Arbetslösheten i Portugal var i februari 17,5 procent. Landets ekonomi spås i år krympa med 1,9 procent och budgetunderskottet antas bli 5,5 procent. De nya åtstramningsåtgärderna som trojkan kräver kommer att förvärra denna redan svåra situation.

Gösta Torstensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.