Arbetskraftsinvandring: ”Det är bra att LO vill se en förändring”

LO vill minska den utomnordiska arbetskraftsinvandringen till många LO-yrken. Alla 14 LO-förbund kräver ett återinförande av den prövning mot arbetsmarknadens behov som togs bort 2008, rapporterar Arbetet och TT.

”Bakgrunden är att två av tre arbetstillstånd som utfärdas gäller yrken där konkurrensen om jobben är stor, till exempel städare, byggjobbare och restauranganställda.”

LO pekar på att oseriösa arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrarna, skriver Dagens Nyheter.

– Vi menar inte att facken ska ha något slags veto, men tillståndsgivningen bör bygga på Arbetsförmedlingens listor över i vilka yrken arbetsgivarna har svårt att hitta rätt arbetskraft i Sverige, säger LO:s rapportförfattare Thord Ingesson till DN.

Håkan Jönsson, partisekreterare i SKP, vill gå längre än Thord Ingesson och menar att facket ska ha veto.

– Det är bra att LO vill se en förändring. Vi lurades in i EU för 17 år sedan med löfte att den svenska arbetsmarknadsmodellen inte skulle påverkas. Idag ser vi facit. Löftena var en lögn. Man importerar arbetskraft för att pressa ner lönerna för såväl byggnadsarbetare som för andra.  Att ställa krav på regeringen är bra, men på lång sikt måste vi lämna EU och slå fast att i Sverige gäller svenska löner.

– När det gäller diskussionen om arbetskraftsinvandring är det oerhört viktigt, speciellt i tider då vi har ett rasistiskt parti i vår riksdag, att alla människor är lika värda och därmed ska behandlas lika. Vi som vill att de som gästar Sverige för att arbeta ska ha samma löner som oss vi är inte är främlingsfientliga. Vi är solidariska.

En tanke på “Arbetskraftsinvandring: ”Det är bra att LO vill se en förändring”

  1. Önskan att LO står mot arbetsköparnas hyckleri det delar vi alla. Men trots all fakta i handen, gör LO ändå inte det upproret som ett arbetar organisationen skal göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.