Folkkampanj för gemensam välfärd

folkkampanj

23 maj samlade upptaktsmötet för en Folkkampanj för gemensam välfärd över hela landet ett hundratal deltagare på ABF-huset i Stockholm. Även Göteborg och Umeå var representerade med några sändebud. Talespersoner för viktiga yrkesgrupper inom välfärdsområdet som hemtjänstpersonal, sjuksköterskor, socialsekreterare, lärare och bussförare, men även för SEKO Stockholm gav i korta inlägg situationsbilder av förfallet inom välfärden som en följd av nyliberal politik. Som har förankrat uppfattningen att den offentliga sektorn ska drivas som vinstbringande företag, som New Public Management.

90 procent av svenskarna är emot vinster i välfärden även om insikten i sammanhangen kan skifta. Detta är en bra basis för en folkkampanj och den ska närmast ta sig uttryck i protestaktioner i hela landet lördagen den 21 september. På mötet i ABF-huset diskuterade olika grupper både huvudfrågor och praktisk handling inför 21 september. Så ansåg till exempel skolgruppen att vinster i skolan, sjunkande elevresultat, lärarnas arbetssituation och återprofessionalisering var de viktigaste frågorna i en nära framtid. Samtliga grupper träffas en gång till före sommaren.

SKP:s Stockholmsdistrikt ingår i Folkkampanjen vars paroller är

Nej till vinst i välfärden!

Stoppa nedskärningarna!

Försvara och utveckla den gemensamma välfärden!

Se även www.välfärdskampanjen.se

Barbara Brädefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.