Inför Sveriges Kommunistiska Partis 36:e kongress som startar på fredag den 10 maj får Riktpunkt en paratstund med partiordföranden Victor Diaz De Filippi.
Vi ställer frågan, vad som han anser blir den viktigaste frågan under kongressen?
– Den viktigaste och mest långsiktiga blir nog frågan om partiprogrammet, det skall ge svar på många frågor men också vägledning i det fortsatta arbetet i kampen för socialismen.
Finns det några nyheter i programmet?
– Inga överraskande nyheter, de flesta problemställningarna är inte direkt nya. Programmet bygger vidare på vår antimonopolistiska strategi och försöker bidra till att höja medvetenheten om den nödvändiga kampen för ett nytt samhällssystem, bland alla skikt i samhället.
Vilken roll får arbetarklassen enligt det nya programmet?
– Arbetarklassen har den ledande rollen i samhällsomvandlingen liksom tidigare. Vi måste arbeta betydligt mer för att höja klassmedvetandet till en högre politisk nivå. Det är synnerligen viktigt nu med de ändringarna som skett inom produktionen av alla de nödvändigheter som ett samhälle har behov av. Och många utför produktionsuppgifter där klasställningen blir mindre tydlig än förr, man har svårigheter att identifiera sig själv som arbetarklass. Dessutom har många av de gamla industrierna som samlade 1000-tals arbetare försvunnit.
Borgligheten och reformister påstår att klasserna har försvunnit i Sverige, vi har en så hög levnadsstandard och jämlikhet så att klasskillnaderna har försvunnit?
– Jo det är ett påstående som saknar all grund. Den som ser sig omkring med öppna ögon i Sverige har nog svårt att hålla med, skyhöga profiter i olika former och massarbetslöshet är den verklighet vi lever i och att dessa fenomen existerar sida vid sida beror just på klassamhället, där den ene äger alla produktionsmedel och den andre bara sin arbetskraft att sälja. Extra tydligt blir det nu under den kapitalistiska krisen, banker och finanskapitalet göds på bekostnad av sjuka, arbetslösa, försämrade socialförsäkringar och privatiseringar.
– Vårdinrättningar som för ett par år sen såldes till privata bolag för några hundra tusen säljs nu vidare för 10-tals miljoner, profiter och skattemedel som tas ifrån den offentliga sektorn och tvingar fram nedskärningar inom skola, vård och omsorg. Därför är det viktigt att stoppa alla privatiseringar av samhällig egendom och verksamheter, det räcker inte med ett vinstförbud.
– Se på de privatiserade Apoteken, där är det inte ovanligt med en avkastning på 25 procent på satsat kapital, och det är bara i försäljningsledet. Hur många procent man lyfter i produktionsledet är svårare att påvisa på grund av den ökade internationaliseringen och monopoliseringen. Men bara försäljningsledets profiter innebär att de sjuka behöver betalar 25 procent mer än nödvändigt, läkemedelsbolagen och apoteken vegeterar på människors sjukdomar och nöd, inte konstigt att många t.ex. fattigpensionärer inte har råd att lösa ut sin medicin. Och när man når nivån för frikort är det staten som levererar profiterna från våra skattemedel.
Då kan man säga att staten och kapitalet samarbetar?
– Ja, det är det statsmonopolistiska stadiet där staten främst blir en garant och medägare av monopolen och agerar i deras intressen. Inte bara genom leverans av profiter eller genom att se till att kapitalet kan köpa arbetskraft till så låga löner som möjligt. Utan även genom understöd och deltagande i imperialisternas och kapitalets krig runtom i världen, under skall om mänskliga rättigheter bestjäl man och slår sönder en massa länder, nu står Syrien på tur därför att man har en regim som inte underkastar sig imperialisternas drömmar om att fritt förfoga över råvaror och marknader i hela världen. Arbetarklassen och alla fredälskande krafter måste bekämpa imperialisternas krig.
Hur får vi ut vår politik?
– Genom ett idogt arbete i alla massorganisationer där vi har möjlighet att tillvara ta det arbetande folkets intressen.
Till sist, vilken fråga kommer att skapa mest diskussion på kongressen?
– Svårt att veta, men en fråga som kommer att väcka en hel del diskussion är säkert frågan om hur vi skall agera i nästa års valrörelse.