SEKO Klubb 111 – Tunnelbanan: Uttalande om det centrala avtalet 2013

SEKO Klubb 111 – Tunnelbanan anser följande angående det centrala avtalet som skrevs under den 19 juni 2013 mellan SEKO och Almega.

SEKO har inte gjort allt, har inte löpt linan ut för att vi skulle få igenom våra krav, utifrån varslet om strejk som har utlysts för den 20 juni 2013. Det fanns ett stort tryck underifrån, från våra medlemmar, som SEKO inte använde för att klara striden. SEKO hade några principiella krav och hur gick det då med dem?

1. Övertagandet av verksamhet vid upphandlingar. Där å ena sidan lyckades SEKO i stort sett med Götalandståg men samtidigt hände inget med principfrågan, dvs att kollektivavtalet inte ska gälla bara i ett år, som det är i dag enlig lag och sedan kan arbetsgivaren dumpa det lokala kollektivavtalet.

2. Ett års avtal. Vi har tecknat tre års avtal med möjlighet till uppsägning varje år. Erfarenheter visar att när det finns en sådan klausul, används den aldrig från SEKO, för att inte ”äventyra” det vi har.

3. Behålla ITP-avtalet, angående pensioner. Där har SEKO lyckats, som det ser ut. 4. Löneökningar. Där var det redan bestämt sedan Metall gjorde upp det dåliga löneavtalet med arbetsgivarna. Vi kunde inte påverka detta, då fanns det ett riktmärke bestämt.

5. Hot och våld situation. Där blev det…. en arbetsgrupp.

6. Man har även inrättat en arbetsgrupp till för att se över de lokala avtal som kanske kan komma in som bilagor till det centrala avtalet. Kanske positivt då det stärker våra villkor om det händer något, men vi vet inte var vi hamnar i diskussionerna med arbetsgivarna. Det kan hända att en del av villkor i de lokala avtalen ändå försvinner.

SEKO Klubb 111 tycker att det fanns ett stort tryck mot Almega. Kommunals strejk och SEKO:s varsel om strejk hjälpte varandra och var en enorm kraft mot arbetsgivarna. Självklart kan man aldrig veta om man vinner eller förlorar med en strejk men vi har aldrig prövat detta. Vi kunde pressa dem att komma överens principiellt om övertagandet och inte skjuta upp frågan till framtiden.

Sammanfattningsvis tycker vi att SEKO inte har kämpat tilläckligt, att man inte löpt linan ut.

SEKO Klubb 111 tycker också att ST spred olika rykten som försökte förvirra våra arbetskamrater. Först varslade ST inte ens om strejk och det visar hur de tänker inte kämpa för våra avtal. För det andra spred de olika lögner, såsom att SEKO medlemmar ska inte få retroaktiv lön fr o m den 1 april 2013, som inte stämmer överhuvudaget. ST har inte ens deltagit i de förhandlingar som har ägt rum, utan bara skrev under protokollen.

Det är dags för oss att ställa krav också på SEKO förbundet för att kunna öka medlemsinflytande. T ex med att ha lokal strejkrätt. Ett annat bra exempel är vad som sker i Norge och Danmark med medlemsomröstning inför undertecknade av de centrala avtalen. Vår klubb ska driva frågorna mot förbundet och i samordning med andra klubbar ännu hårdare.

Mer detaljerad information om det centrala avtalet samt om förhandling om det lokala avtalet kommer under denna vecka.

Klubbstyrelsen
SEKO Klubb 111 – Tunnelbanan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.