Thälmann monumentet nytt hatobjekt för antikommunisterna

Ernst Thälmann var ordförande för Tysklands Kommunistiska Parti från 1924 till 1933 och tongivande gestalt i den internationella kommunistiska rörelsen. Mordet på Thälmann beordrades personligen av Hitler i augusti 1944 i koncentrationslägret Buchenwald.

Ett monument restes i Ernst Thälmannparken i centrala Prenzlauer Berg, ett arbetarklasskvarter i Östberlin, det gjordes i anslutning till 100-årsdagen 1986 av den tyske revolutionärens födsel. Upphovsmannen till monumentet var den kände sovjetiske skulptören Lev Kerbel. Monumentet oroar borgarklassen och dess representanter än idag.

Idag har det tyska liberala partiet (FDP) återupptagit stafettpinnen för antikommunismen, en regeringssamarbetspartner till Kristdemokraterna, vilka pålyste en protestaktion mot monumentet och dess symboliska förstörelse. Reaktionen var omedelbar från Tysklands Kommunistiska Parti som tillsammans med den initiativtagande kommittén beståendes av förespråkare för monumentets fortsatta existens och andra organisationer samlades för att fördöma denna antikommunistiska provokation.

En representant från KKE framförde en kort hälsning till massmötet där han hänvisade till lärdomar från den revolutionära rörelsen och betonade att dessa skulle tillvaratas. Trots att fåtalet av liberaler och antikommunister försvarades av flera polisstyrkor, avbröts deras aktion. Efteråt sjöng arbetarna Internationalen på tyska och grekiska som försvarade hjältarna från den revolutionära rörelsen medan de förkunnade att de är beredda.

Antikommunisternas aktioner kommer att fortsätta då deras ”passion” för att avlägsna namnen och symbolerna från den revolutionära rörelsen i Berlin och på andra platser är kombinerad med deras verksamhet som syftar till att tjäna kapitalets framåtskridande och dess intressen. Detta har inspirerat dem till att börja bygga lyxlägenheter på platsen där parken ligger.

Charlie Paulsson
Källa: Greklands Kommunistiska Parti (KKE)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.