Tusentals mindes Rosa och Karl

95 år efter morden på Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht lever minnet av dom kvar.  Rosa och Karl mördades i samband med spartakistupproret på indirekt order av den socialdemokratiska krigsministern.

Den 12 januari genomfördes den årliga minnesdemonstrationen för Rosa och Karl. 12 000 deltog i demonstrationen, enligt Tysklands Kommunistiska Parti (DKP). Siffran är en ökning i förhållande till förra året. DKP-blocket i demonstrationen svarade för en stor del av det ökade deltagarantalet. I DKP blocket så deltog utöver DKP också ungdomsorganisationen SDAJ med ett stort antal ungdomar bakom sina banderoller. Kommunistpartier från Turkiet, Grekland, Luxemburg, Ungern, Danmark och Sverige fanns reppresenterade i DKP-blocket.

Utöver deltagarna i demonstrationen, som går från Frankfurter Tor till socialisternas minnesplats vid Friedrichsfelde så besöker tio tusentals människor under dagen minnesplatsen. De väldiga hav av röda nejlikor vid minnesplatsen vittnar om detta. Det tyska vänsterpartier Die Linke valde liksom tidigare år att inte delta i demonstrationen utan har en egen kransnedläggning samma dag på morgonen.

Demonstrationen är avslutningen på en helg fylld av aktiviteter till minne av revolutionärerna. För första gången på flera år så var vi en grupp från SKP på fem personer som ganska sent besluta oss för att åka ner. Under lördagen valde vi att inte delta i den stora Rosa Luxemburg konferensen, vi såg oss istället runt i Berlin och främst dess östra del. Snabbt kunde man konstatera att den ”frihet” de i DDR blev lovade vid kapitalismens återinförande verkar ha uteblivit. På hemresan var vi rörande överens om att vi ska besöka Berlin även nästa år och att vi då ska satsa på att bli ännu fler från Sverige som deltar.

Håkan Jönsson

lll-2014-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.