Kondoleans och stöd för de turkiska gruvarbetarna

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP) sänder med anledning av de 300 gruvarbetare som massakrerades i en gruva i Soma, Turkiet, tisdagen den 13 maj sina kondoleanser till de anhöriga, deras nära och kära.

SKP uttrycker sitt samtidiga stöd till de turkiska gruvarbetare och arbetarorganisationer som i samband med gruvexplosionen demonstrerar mot dåliga arbetsförhållanden.

Gruvarbetarnas död orsakades inte av en olycka men i en tid då kapitalet i kris ska dra ut högsta möjliga vinst på arbetarnas bekostnad, deras löner och arbetsmiljöskydd. De privata gruvbolagsägarnas profiter/vinster är för dem viktigare än att skapa en säker arbetsmiljö för de människor som varje dag med magra löner dessutom måste riskera sina liv flera kilometer under jorden.

SKP fördömer också det föraktfulla sätt och den brutalitet med vilken Turkiets högsta politiska ledning har bemött de protesterande och de sörjande. Den gamla slogan om ”Staten och kapitalet sitter i samma båt..” visar än en gång sin giltighet.

Sveriges Kommunistiska Parti (SKP)
Internationella Utskottet

Stockholm den 16 maj 2014

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.