Rysslands vänster förbannar Kievs planer om att förbjuda Ukrainas Kommunistiska Parti

Ryska Federationens Kommunistiska Parti attackerar den Ukrainske låtsas-presidentens planer om att förbjuda Ukrainas KP i landet, som ett hot mot all vänster- och patriotiska krafter och säger att ett sådant steg är typiskt för de fascistiska regimerna ur det förgångna.

Alla fascistiska regimer i världen startade sina aktiviteter med att förbjuda de kommunistiska partierna. Sådana hot är ett hot mot alla folkliga vänsterkrafter,” sade ordförande för KPRF, Gennadij Zjuganov, vid ett samtal i Statsduman under onsdagen.

Zjuganov sade att Ryska Federationens KP hade förberett en skiss till uttalande mot försöken att bannlysa Ukrainas KP, att läggas fram i Underhuset inom kort.

Ordföranden för Ryska Federationens KP tillade att det för närvarande inte finns några förutsättningar för att hålla normala val och han tvivlade på att situationen i Ukraina skulle komma att lugna ner sig efter det kommande presidentvalet den 25 maj.

Zjuganov påkallade de ryska myndigheterna att ge större stöd till de syd-östra regionerna av Ukraina som stöder en federalisering av landet. ”Ingen kräver att vi ska sända trupp men vi har rätt att stödja våra vänner och bröder” konstaterade han. ”Det är vår plikt att uttrycka vår gemensamma vilja och göra allt för att hjälpa det Ukrainska folket att göra sig av med fascist-juntan som försöker att etablera sig med USA:s hjälp” sade Zjuganov till de ryska parlamentarikerna.’

Center-vänsterpartiet ’Rättvisa Ryssland’ stödde initiativet. ”Vi ställer oss villkorslöst bakom förslaget att stödja Ukrainas KP även om vårt närmande till ideologin må skilja men, ett förbud mot ett parlamentariskt parti i vilket land som helst är nonsens och får inte tillåtas” sade Rättvisa Rysslands ledare Sergej Mironov.

I måndags denna vecka anhöll Ukrainas låtsas-president Alexandr Turchinov om tillstånd från Justitieministern att få förbjuda Ukrinas Kommunistiska Parti för dess påstådda inblandning i pro-federalisternas rörelse i Donetsk och Lugansk-regionen som enligt Turchinovs mening hotar Ukrainas territoriella säkerhet.

Kommunisternas handlingar har en öppen anti-konstituell karaktär sade Turchinov i ett brev till Justitieministern.

I mitten av maj månad sade Ukrainas Kommunistiska Partis ledare Pyotr Symonenko att den rådande Kiev-regimen dödade fredliga civila och spred lögner om situationen i syd-öst. Symonenko har uppmanat Kiev att stoppa sin ”anti-terrorist operation” med motivering att den förvandlats till en ”terroristaktion mot sitt eget folk.”

Statsdumans talman Sergej Naryshkin sade på onsdagen att Symonenko hade planerat att närvara vid samtalen i Ryssland men inte kunde komma eftersom det i Ukraina hade framförts hot mot hans personliga säkerhet. Naryshkin tillade att Symonenko fick lov att dra sig tillbaka från presidentvalet av samma anledning.

Zjuganov sade att Ryska Federationens KP hade förberett en skiss till uttalande mot försöken att bannlysa Ukrainas KP, att läggas fram i Underhuset inom kort.

Ordföranden för Ryska Federationens KP tillade att det för närvarande inte finns några förutsättningar för att hålla normala val och han tvivlade på att situationen i Ukraina skulle komma att lugna ner sig efter det kommande presidentvalet den 25 maj.

Zjuganov påkallade de ryska myndigheterna att ge större stöd till de syd-östra regionerna av Ukraina som stöder en federalisering av landet. ”Ingen kräver att vi ska sända trupp men vi har rätt att stödja våra vänner och bröder” konstaterade han. ”Det är vår plikt att uttrycka vår gemensamma vilja och göra allt för att hjälpa det Ukrainska folket att göra sig av med fascist-juntan som försöker att etablera sig med USA:s hjälp” sade Zjuganov till de ryska parlamentarikerna.’

Center-vänsterpartiet ’Rättvisa Ryssland’ stödde initiativet. ”Vi ställer oss villkorslöst bakom förslaget att stödja Ukrainas KP även om vårt närmande till ideologin må skilja men, ett förbud mot ett parlamentariskt parti i vilket land som helst är nonsens och får inte tillåtas” sade Rättvisa Rysslands ledare Sergej Mironov.

I måndags denna vecka anhöll Ukrainas låtsas-president Alexandr Turchinov om tillstånd från Justitieministern att få förbjuda Ukrinas Kommunistiska Parti för dess påstådda inblandning i pro-federalisternas rörelse i Donetsk och Lugansk-regionen som enligt Turchinovs mening hotar Ukrainas territoriella säkerhet.

Kommunisternas handlingar har en öppen anti-konstituell karaktär sade Turchinov i ett brev till Justitieministern.

I mitten av maj månad sade Ukrainas Kommunistiska Partis ledare Pyotr Symonenko att den rådande Kiev-regimen dödade fredliga civila och spred lögner om situationen i syd-öst. Symonenko har uppmanat Kiev att stoppa sin ”anti-terrorist operation” med motivering att den förvandlats till en ”terroristaktion mot sitt eget folk.”

Statsdumans talman Sergej Naryshkin sade på onsdagen att Symonenko hade planerat att närvara vid samtalen i Ryssland men inte kunde komma eftersom det i Ukraina hade framförts hot mot hans personliga säkerhet. Naryshkin tillade att Symonenko fick lov att dra sig tillbaka från presidentvalet av samma anledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.