Starkt val av Greklands Kommunistiska Parti (KKE)

Kommunala och regionala val hölls i Grekland den 18 maj, en vecka före valet till EU-parlamentet. Grekland är uppdelat i 13 regioner och 325 kommuner. Politiska partier är inte tillåtna att direkt delta i dessa val. 

KKE deltog i valet med namnet ”Folkets samling”, rikstäckande och med den röda nejlikan som sin symbol i de 13 regionerna och i nästan alla kommunerna.

Trots att rösträkningen inte har slutförts, verkar det som KKE har fått en betydande ökning i regionerna, röstetalet närmar sig 9 procent. I Attika, som är landets största region och omfattar Aten och Pireus, fick ”Folkets samling” 10,6 procent av rösterna.I många andra regioner fick man mer än 10 %, i regionen Norra Egeiska öarna (Lesvos, Samos, Ikaria, Chios m.fl.) röstade 14,7 procent för ”Folkets samling”, Ioniska öarna (Korfu, Kefallonia, Zakynthos, Ithaka, Leykas) 11,4 procent, Thessalia 10,4 procent.

Dessutom fick det mer än 10 % i ett tiotal kommuner och i fyra kommuner går KKE vidare till den andra valomgången nästa söndag, i Ikaria ön, Petroupolis och Chaidairi (kommuner i västra Aten) samt Patras (den tredje största staden i Grekland).

I Greklands största kommun, Aten, fick ”Folkets samling” 7,41% (+2,7% jämfört med KKE: s resultat under 2012).

KKE fick genom ”Folkets samling” hundratals ledamöter i kommun- och regionstyrelserna. Det exakta antalet kommer vi att veta efter den andra omgången nästa söndag.

SYRIZA fick procentuellt mindre än valet 2012. Även regeringspartierna Ny demokrati och PASOK har minskat.

En negativ egenskap av valresultatet var den höga andelen röster som den fascistiska, nazistiska organisationen ”Golden Dawn” fick i regionen Attika (11,1 procent), och kommunen i Aten (16,1 procent).

Resultatet är mycket hoppfullt. Kampen fortsätter även nästa söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.