Ecuadors utrikesminister uppmanar USA att släppa ”de fem kubanerna”

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino uppmanade den 4 september amerikanska myndigheter att släppa de tre återstående männen som utgjorde en del av ”de fem kubanerna” och som snart har avtjänat 16 år i fängelse på amerikanskt territorium.

– Förhoppningsvis kommer amerikanska myndigheter vid något skede visa förståelse och de tre kubanska hjältarna som fortfarande sitter i amerikanska fängelser kan släppas såsom de förtjänar, sade Ricardo Patino.

Utrikesministern tillade att den amerikanska regeringen borde förstå att det är dags att avbryta ”det perversa fängslandet av människor som inte gjorde annat än att bekämpa terrorism.”

I detta avseende betonade Patino att Ecuador fortsatt håller fast vid att Gerardo Hernández, Ramón Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez och Rene Gonzalez utsattes för verklig orättvisa.

Internationellt är de kända som ”de fem kubanerna”. De arresterades den 12 september 1998 i Miami där de ägnat sig åt att övervaka de antikubanska terroristgruppernas verksamhet vilka var stationerade i södra Florida.

I samband med rättegången påpekades flera klagomål rörande det amerikanska rättssystemet. Efter rättegången som deras försvarare beskrev som politiserad, dömdes männen till långa fängelsestraff inklusive fallet med Gerardo Hernández som dömdes till två livstidsdomar.

Hittills har bara René och Fernando kunnat återvända till Kuba efter att fullt ha avtjänat sina fängelsedomar utdömda till följd av deras godtyckliga åtal.

Med start på torsdag kommer solidaritetsaktivister med den karibiska ön i över 38 länder att starta en internationell aktionsdag för att övertyga Barack Obama att släppa Gerardo, Ramón och Antonio. Övriga initiativ inkluderar sittstrejker på amerikanska ambassader samt en vaka som ska hållas den 12 september utanför Vita huset. Den 12 september har de tre kubanerna avtjänat sina 16 år långa fängelsestraff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.