Raul Castro: Det är lång väg kvar tills USA:s blockad är borta

Raul Castro vill ha Internationell mobilisering mot USA:s blockad!

I ett tal i Kubas parlament upprepade i lördags Raul Castro att Kuba vill fortsätta att ha en respektfull dialog mellan länderna. Samtidigt betonade Castro att det är en lång väg kvar tills blockaden mot Kuba är borta och uppmuntrar till internationell mobilisering mot USA:s blockad mot Kuba.

I sitt tal i det kubanska parlamentet tog Raul Castro upp flera viktiga punkter i relationerna mellan Kuba och USA. Respekten för varandras stater och politik samt blockaden och vikten att lösa konflikter utan våld. Förhandlingarna fortsätter mellan länderna, men blockaden mot Kuba kommer att vara kvar tills USA:s kongress beslutat annat.

Raul Castro upprepade att Kuba vill fortsätta föra en respektfull dialog med USA. Castro menade att det finns stora skillnader mellan länderna i synen och utövandet av den nationella suveräniteten, om demokratin, om politiska modeller och om internationella relationer, bland mycket annat.
– Trots dessa skillnader så är framgångar möjliga på grundvalen av principerna i internationell rätt och FN-stadgan, sade Raul Castro.

De här principerna omfattar ett erkännande av suveräna likställda stater, rättigheter och att folk själva skall bestämma utvecklingen i sina länder. Principerna omfattar ett lösande av internationella tvister med fredliga medel och att avstå från hot om våld, och att bruka våld.
– Det är nödvändigt att förstå att Kuba är en suverän stat. Vi har aldrig föreslagit att USA ändrar sitt politiska system, och vi kommer att kräva respekt för vårt politiska system, sade Raul Castro.

Den kubanske presidenten sade att det kubanska folket uppskattade besluten om att förbättra relationerna mellan länderna. President Barack Obama har tagit bort ett hinder i relationerna mellan våra länder, sade han. Samtidigt manade Castro till försiktighet då avslutandet av USA:s blockad måste avgöras i USA:s kongress. Det finns krafter som motsätter sig en normalisering av förbindelserna med Kuba, både bland politiker i USA och bland kontrarevolutionära krafter.
– Vägen till att avsluta USA:s blockad kommer att bli en lång och svår kamp som kommer att kräva internationell mobilisering, sade Raul Castro

Achim Rödner
Källor: Cubadebate, Tele Sur, Prensa Latina mfl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.