Morales: ”Bolivia beredda på krig med USA”

I händelserna av en amerikansk invasion av Venezuela, skulle Bolivia ställa sig på Venezuelas sida. Så sade Bolivias president Evo Morales under ett möte med ALBA och uppmanade andra latinamerikanska statsöverhuvuden att slå sig samman.

ALBA (Bolivarianska Alliansen för Vårt Amerika) är en internationell organisation som bygger på ett mellanstatligt samarbete mellan latinamerikanska länder vad gäller sociala, politiska och ekonomiska frågor. Alliansen består sammanlagt av åtta länder. Några av dessa är Venezuela, Ecuador, Bolivia, Nicaragua och Kuba. Dess målsättning är att etablera ett ömsesidigt handelsutbyte och skapa social välfärd.

Evo Morales varnade också för att USA skulle betala ett högt pris för en eventuell aggressionshandling mot Venezuela. Han uppmanade också Barack Obama att be om ursäkt för sitt uttalande att Venezuela utgör ett ovanligt och extraordinärt hot mot USA:s nationella säkerhet och utrikespolitik.

– Bolivia är Simon Bolivars kära barn och man är beredd på att strida för detta land och att avvärja någon som helst aggressionshandling från USA mot Venezuela.” ”Med tanke på ett hot som detta, är det ett perfekt tillfälle att dra oss ännu närmare varandra, sade Evo Morales. Han tillade att han skulle föredra att se USA som den trofaste försvararen av fred och inte som ett land som vidmakthåller sin globala hegemoni med våld.

– Jag ska berätta för er att denna enhet (ALBA) borde stärkas för jag tror verkligen på att USA fruktar en demokratisk, fredlig och ekonomisk frigörelse av Latinamerika och Karibien.

Den bolivianske presidenten har varit mycket kritisk till Washington sedan det misslyckade kuppförsöket 2008. Morales själv har hållit Bush-regeringen direkt ansvariga för att ha gett klartecken till statskuppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.