Protest mot ABF från SKP:s Stockholmsdistriktet

Till ABF Stockholm

Ledningen

cc ABF Förbundsstyrelse

Victor Jara – Riksförening och Roberto Muñoz, projektansvarig Som ABF­medlemsorganisation vill vi härmed protestera mot ABF Stockholms behandling av Victor Jara­ Riksförening i samband med föreningens evenemang Victoria 70. Att upphäva uthyrningen av Z­salen som plats för en galakonsert med anledning av andra världskrigets slut och segern över Hitlerfascismen, när affischer är tryckta och spridda över staden, med motiveringen att galakonserten är prorysk är en skam för ABF och Sverige.

Stockholmsdistriktet av Sveriges Kommunistiska Parti var inte medarrangör men kände till och stödde evenemanget som högst motiverat och av allmänt intresse. Även för de tiotusentals ryssar som i dag lever i Sverige och för vilka 9 maj är ett datum av nationell stolthet och glädje. Finns det något lämpligare tillfälle att vara ”prorysk” än 8 och 9 maj? Det ansåg åtminstone Sveriges statsminister när han 1945 tackade Sovjetunionen för att Sverige slapp att bli indraget i kriget.

Trots ert upprörande agerande blev konserten, förlagd till en kranskommun, nämligen Amorinasalen i Sollentuna, till en både gripande och medryckande tillställning med rysk, latinamerikansk och italiensk musik samt dokumentära filmsekvenser som förmedlade en historiebild från spanska inbördeskriget ända till segerdagen 1945.

För oss är ABF alltjämt ett bildningsförbund som borde följa en linje som är i arbetarrörelsens intresse och inte ansluta till EU:s historiefientliga politik.

Stockholm, den 18 maj 2015

Med hälsning

SKP Stockholmsdistriktet

gn Barbara Brädefors, ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.