Inför nyvalet i Grekland

Greklands SYRIZA-ANEL regering avgick för ett par veckor sedan. Nyval äger troligtvis rum den 20 september.

Som vi vet vid det här laget vann SYRIZA det senaste valet den 26 januari 2015, med att lura i arbetarklassen och folket att de skulle motsätta sig och t o m riva ner de nedskärningspaket som den föregående regeringen av Nea Dimokratia och PASOK införde, efter det andra memorandumet (överenskommelsen) mellan den grekiska regeringen då och trojkan (EU, IMF och ECB).

KKE har redan tidigare varnat för att SYRIZA, ett “vänster”-opportunistiskt parti då, som blev till ett socialdemokratiskt parti, var valt av borgarklassen för att administrera den kapitalistiska krisen och aldrig skulle kunna implementera den politik som skulle gynna folket.

KKE ansåg att man inte kunde försvara arbetarklassen och folket när man samtidigt väljer att administrera kapitalismen och att verka inom EU och NATO.

Som det visade sig, efter några månader, “vänster” SYRIZA som regerade tillsammans med “höger”-nationalistiska ANEL, rev inte ner de två föregående memorandumen och de ca 400 lagar som följde med. Istället tillämpade de dem och införde ett tredje memorandum, ännu hårdare än de två föregående med trojkan. Det tredje memorandumet, röstades fram inte bara av regeringen men också av alla andra partier, ”höger” Nea Dimokratia, ”socialdemokratiska” PASOK och ”center” POTAMI. Det tredje memorandumet massakrerar alla rättigheter som arbetarklassen har kvar, med nya sänkta löner och pensioner, skär ner socialförsäkringssystemet ännu mer, ökar skatterna för vanligt folk, ökar takten för privatiseringar av den offentliga sektorn och statlig egendom osv.

Utöver detta, den ”vänster-patriotiska” regeringen, som de ville kalla sig, stödjer de imperialistiska planerna inom NATO med utökade militära övningar. Man godkände deltagande av grekiska trupper i varje NATO-inblandning i olika länder. Regeringen godkände militära övningar tillsammans med Israel och lovade att bygga upp en ny militärbas åt NATO, på ön Karpathos samt röstade för ytterligare sanktionerna från EU mot Ryssland.

I praktiken visade sig att SYRIZA-ANEL regeringen med “vänster”-paroller förberedde vägen för samma politik som den föregående regeringen, i linje med vad borgarklassen, EU och NATO vill. SYRIZA-ANEL regeringen använder också samma argumentation som Nea Dimokratia och PASOK använde förut, för att försvara denna politik. SYRIZA som alla andra borgerliga partier, talar om illusionen att EU och EMU kan göras om till institutioner som ska vara för folket, dvs. de imperialistiska organisationerna ska stödja arbetarklassen, vilket inte är något annat än en lögn.

Samtidigt, fortsätter det borgerliga politiska systemet att konstruera nya partier för att förhindra att arbetarklassen och folket själva ska kräva radikala ändringar i människors medvetenhet efter att SYRIZA:s roll avslöjats. En av dem är ”Laiki Enotita” (Folkliga Enheten), som bildades av SYRIZA:s riksdagsledamöter och f.d. ministrar. De personerna var aktiva inom den s.k. ”vänsterplattformen” inom SYRIZA, och de hade ett stort ansvar för att SYRIZA:s politik genomdrevs. De deltog i alla försök, hela perioden som SYRIZA-ANEL regeringen regerade, att lura i folket att man kan ha en alternativ politik inom EU och NATO och accepterade överenskommelsen som förlängde det andra memorandumet mellan trojkan och regeringen den 20:e februari 2015. Samma personer gav sitt stöd till regeringens förslag till trojkan i juni som innehöll liknade förslag som det tredje memorandumet hade. Nu när SYRIZA skrev under det tredje memorandumet, pratar Laiki Enotita om att man ska införa en nationell valuta som lösning på att administrera det kapitalistiska systemet. Laiki Enotita agera som barriär mot radikalisering av folket, för att locka det tillbaka till den kapitalistiska utvecklingsvägen.

Hela denna period har KKE konsekvent avslöjat SYRIZA:s och de andra borgerliga partiernas roll och kämpat för att memorandumet ska rivas ner och för att inte nya nedskärningspaket ska införas. KKE har arbetat för att arbetarrörelsen ska kräva tillbaka allt som den har förlorat de senaste åren men också för en politik som är den enda lösningen på krisen, en politik för arbetarklassen och folket.

Det behövs en social front mellan arbetarklassen, de fattiga småbönderna, de självanställda företagarna, ungdomar och kvinnor från sådana familjer för en antikapitalistisk kamp. För att socialisera alla monopolföretag, att gå ur EU och NATO, att avskriva statsskulden helt och hållet och för att föra arbetarklassen till makten.

Vi fortsätter kämpa för att stärka KKE, Greklands Kommunistiska Parti, överallt, på arbetsplatserna, i skolor, i alla städer och byar men också i det grekiska parlamentet, för arbetarklassens intressen och för att befria arbetarklassen från den kapitalistiska exploateringen.

24/8 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.