Allt färre arbetsskador prövas av Försäkringskassan

Allt färre arbetsskador prövas av Försäkringskassan på grund av att de har blivit hårdare i sin bedömning rörande arbetsskador. På nio år har antalet fall som rör arbetsskador genomgått en radikal nedgång, hela 88 procent. Samtidigt har statens utgifter för arbetsskadeförsäkringen kraftigt minskat det senaste årtiondet då de har halverats, närmare bestämt från sex miljarder 2005 till motsvarande siffra 2014 som landade på tre miljarder. Det rapporterar Dagens Arbete.

Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd ger följande förklaring till trenden till Dagens Arbete:

– Det beror inte på att arbetsmiljön blivit bättre utan att sjukförsäkringen förändrats.

Han fortsätter:

– Att så få skador prövas drabbar naturligtvis de skadade. Men man får på det sättet inte heller en riktig bild av vad skadorna kostar samhället. Det är ju ändå så att det årligen anmäls ungefär 100 000 arbetsskador varav 40 000 innebär sjukfrånvaro.

LO-TCO pekar även på andra tendenser, däribland ett upptrappat arbetstempo och ett tuffare arbetsklimat. Därtill tillkommer oviljan att inte anmäla arbetsskador då många är anställda under osäkra anställningsformer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.