Krigsgalningarna har stulit vår demokrati

Nu är den tid då en human handling kan leda till fängelsestraff i två års tid. Detta i vårt grannland Danmark. Att räcka ett törstande barn på vandring genom landet en flaska vatten, eller skänka ett matpaket till en hungrande är alltså straffbart. Det är olagligt att ge oregistrerade flyktingar hjälp men när det gällde att skapa denna flyktingström var man inte nödbedda att ge hjälp. Även Sverige som officiellt inte är medlemmar i NATO lade miljoner från statskassan för att hjälpa NATO att bomba sönder det libyska folkets unika bevattningssystem, deras vattenförsörjning, deras skolor och deras sjukvård. Den olja som försörjde det libyska folket som gav dem deras fina kostnadsfria sjukvård, deras bostäder, deras utbildning började sedan rinna åt ett annat håll och Storbritannien slapp betala sin stora statsskuld till Libyen. Och nu är det Syriens tur.

Dessa krig vi ser idag har inte uppkommit genom en slump. Jag kunde i början av 2000-talet skriva om dem och jag är inte synsk. I agendan PNAC the Project for the New American Century ,som låg på herr Bush skrivbord då han satte sig i presidentstolen, kan man förstå utvecklingen och det brukar bli som plutokraterna vill. Dessa krig handlar inte om att störta diktaturer och införa demokrati. Om det var så då skulle Saudi-Arabien för länge sedan legat i grus och aska och inte stöttas av västvärlden. Nej, det handlar om kriget om världens energikällor för har man kontrollen över dem, har man makten.

Tänk om man istället lade dessa miljarder dollar man lägger ut på att döda på forskning på ny hållbar energi, så långt vi då skulle kommit. Våra politiker talar så fina ord om miljö och klimat samtidigt som de öppnar för möjligheterna att förstöra ett av våra sista andningshål, området kring Arktis. Mark Brzezinski en mycket obehaglig person på den amerikanska ambassaden har yttrat att det är inte frågan om, utan när vi är där.

Jag lärde som efterkrigsbarn att vörda ordet demokrati, ett begrepp som de gamla grekerna skapade och som betyder folkstyre, som ger en fläkt av trygghet och frihet. Men ordet och begreppet demokrati har krigsgalningarna stulit ifrån oss. Demokrati är ett begrepp som sakta växer i folksjälen som mognar för att sedan stå i full blom i all sin prakt. Den kommer aldrig med vapen med död och förstörelse, låt er inte luras av våra makthavares demagogi. Tänk om vi strävade efter att uppnå civilisationens högsta höjder då vi löste konflikter vid förhandlingsbordet, då vi delade på tillgångarna, då vi tillsammans försökte lösa världens problem. Då hade jorden varit ett mycket trevlig klot att leva på. Men tyvärr befinner vi oss ännu i det stadiet att några få vill äga allt och lite till och för detta är man beredda att gå över staplar av lik.

Astrid Boman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.