Palestinsk protest utanför Migrationsverket

MALMÖ. Det palestinska tältlägret vid Migrationsverket på Jägersro består av två grupper, dels palestinier från Irak samt människor som flytt från Palestina.
– Vi vill skapa opinion och hjälpa människor i Sverige och Palestina, säger Fakhri Hamad.

Vi besöker tältlägret på Agnesfridsvägen en fredag när regnet öser ner. På ena sidan vägen tältar irakiska flyktingar och på andra sidan flyktingar från i synnerhet Gaza, utanför Migrationsverkets byggnad. Tälten svämmar över av regnvatten. Här tältar både kvinnor, män och deras barn. Flera av flyktingarna har fött barn i Sverige. Barnen får gå i skolan men de vuxna får ingen sjukvård på vårdcentraler och liknande, de har endast rätt till akutsjukvård. Några vi möter är krigsskadade.

Människorna har levt i Sverige länge som papperslösa och fått utvisningsbeslut. Irak vägrar ta tillbaka palestinierna. Irakiska ambassaden i Stockholm har tidigare underrättat att palestinier som vistats utanför landet i mer en sex månader inte får komma tillbaka till Irak.

Flyktingarna har bott i Sverige allt från två till tio år. Utan personnummer kan de inte arbeta vitt och många av människorna Riktpunkt talar med drömmer om att kunna försörja sina familjer.

Situationen för palestinier har varit svår i Irak sedan det imperialistiska kriget mot Saddam Husseins regim. Aaed Alaa Shalabi lämnade Bagdad 2007. Sex familjemedlemmar har dödats i Irak, uppger han och Aaed Alaa Shalabi kan inte återvända dit.
– Jag har varit i Sverige sedan 2013 och jag har sett så många som befunnit sig i min situation och väntat i nästan sex år.

”Palestinier som etnisk grupp i Irak borde mot bakgrund av dessa dokument beviljas uppehållstillstånd eftersom de inte får ett effektivt skydd i Irak och deras individuella skyddsbehov är just att de är sunnimuslimer, ses som anhängare av Saddamregimen och såldes kan ses som hot mot regimen, bor i uteslutande shiadominerade områden i Bagdad.” Det skrev Arne Malmgren, pensionerad jurist som jobbat på Migrationsverket i Göteborg, och Birgitta Elfström, även hon tidigare anställd på Migrationsverket, som stöttar palestinierna, nyligen till Migrationsverket.

”Palestinier fängslas i Gaza”
– I Gaza tillfångatas många palestinier och fängslas av den israeliska statsmakten, säger Rami Abdon. Kriget som Israel utövar och bosättningarna dom har gör det svårt för palestinierna, tilläger han.
– Det bombas och israelisk militär tillåts mörda, även många barn omkommer.

Rami Abdon får medhåll från Fakhri Hamad som är i Sverige tillfälligt för att hjälpa sina landsmän. Han har uppehållstillstånd i Tyskland.
– Utvecklingen i Palestina är oroväckande. Vi vill skapa opinion och hjälpa människor i Sverige och Palestina, säger Fakhri Hamad.

Text: Fredrik Jönsson
Foto: JanneMatt/Riktpunkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.