Tidningsdrakarna skakas av alltfler hot

Alltfler journalister och tidningsredaktioner i Sverige mottar dagligen grova hot. Hoten materialiserar sig i alltifrån telefon- och mejlhot till inbrott på redaktioner och stenkastning, rapporterar DN idag.

Enligt en nyligen gjord enkät av branschtidningen Resumé uppger 85 procent av Sveriges mest etableradetidningsdrakar att de under de senaste två åren blivit föremål för hot av allvarlig karaktär såtillvida att de tvingats företa diverse säkerhetsarrangemang och 80 procent av dagstidningarna anger att de höjt beredskapen på redaktionerna som ett resultat av denna oroväckande utveckling.

Vidare påtalar Norrköpings Tidningars publisher Anders Nilsson för Resumé att mediavärlden idag präglas av ett tuffare klimat. Flera mediechefer anser också att det görs för lite från polisiärt håll.

Anders Nilsson säger:

– Initialt tar de ofta det som har hänt på allvar. Men sedan händer inget. I allmänhet slutar det med att ärendet avskrivs med motiveringen att spaningsuppslag saknas.

Fenomenet med våld och hot i journalistbranschen är på intet sätt något nytt, utan det är en världsomspännande företeelse.  SvD rapporterade till exempel idag om den turkiske regimkritikern av president Recep Tayyips regim tillika journalisten Ahmet Hakan som har misshandlats på grund av sina politiska åsikter.

Om den ökade  hotbilden har något med tidningsdrakarnas ökade bredvillighet att gå imperialismens ärenden har dock inte utretts.

Charlie Paulsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.