Journalister: Sätt stopp för bemanningsavtalet

Förra torsdagen ägde Journalistförbundets avtalskonferens rum på Djurönäset. Facktidningen Journalisten rapporterar att journalistklubbar och distrikt kräver att bemanningsavtalet skrotas och att bemanningsföretagen förbjuds i mediebranschen i den kommande avtalsrörelsen.

Att SJF ska driva fram ett stopp för bemanningsföretagen och att bemanningsavtalet ska skrotas i den kommande avtalsrörelsen, yrkar klubbar och distrikt.

– I vissa frågor har upprördheten varit stor, framför allt kring hur stora mediekoncerners användning av interna bemanningsbolag ökar otryggheten och dumpar villkoren för journalister. Avtalskonferensen vill att de interna bemanningsföretagen försvinner helt och hållet, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, i ett pressmeddelande.

Flera journalister menar även att alla som omfattas av det vanliga Journalistavtalet på arbetsplatserna är i fara, tillföljd av bemanningsföretagen.

– Fackklubbarnas positioner skjuts tillbaka under hotet från bemanningsföretagen. Den här avtalsrörelsen är otroligt viktig. När vi väl har skrivit på avtalet kan vi inte sätta på oss t-shirtar med ”A-laget” och ”B-laget” och fortsätta att gnälla. När avtalet är undertecknat är det slut, säger Pelle Zachrisson, bemanningsanställd på Mittmedia, till Journalisten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.