Kommunal: Förbjud ensamarbete på flyktingboenden

Ensamarbete på flyktingboenden ska förbjudet. Det föreslår fackförbundet Kommunal mot bakgrund av den senaste tidens attentat mot dessa, rapporterar Arbetet. Utöver detta krav vill man också tillämpa arbetsmetoden vaket nattarbete.

– Vi kommer kräva förbud på ensamarbete och vaken personal nattetid för våra medlemmar på boendena. Det behövs också en förstärkt arbetsledning. Vi får inte glömma bort att värna om vettiga arbetsvillkor för dem som ska bära upp flyktingmottagandet i praktiken, säger ordförande för Kommunal, Anneli Nordström, i ett pressmeddelande.

Kommunals medlemmar framhåller också att arbetsförhållandena är usla på flyktingboendena i kombination med den dåliga arbetsmiljön. Förutom detta utrycker de också oro för bränder och rasistiskt motiverade attentat. Arbetet konstaterar också att ett tjugotal brandattentat har ägt rum sedan i somras. Med anledning av denna oroväckande händelseutveckling, står facket nu i begrepp att upprätta en handlingsplan.

Kommunals pressekreterare Maria Almström säger till Arbetet:

– Det handlar om att vi måste kräva vakter på en del boenden, beroende på hur hotbilden ser ut. Men också krav på att man inte arbetar ensam, och tar bort sovande jour och ersätter den med vakenarbete nattetid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.