PCP: Valresultatet speglar inte Silvas betydelse för Portugal

Generalsekreteraren för Portugals Kommunistiska Parti (PCP) Jeronimo de Sousa har uttalat sig om valresultatet i det portugisiska presidentvalet. Efter det att valresultatet hade offentliggjorts den 24 januari höll de Sousa ett tal.

Nedan följer ett utdrag av hans tal:

– Detta val bekräftar betydelsen av att PCP har sin egna suveräna röst i debatten om rollen och maktbefogenheterna som republikens president har. Ingen annan presidentkandidat belyste värdet av republikens konstitution med samma klarhet och som en viktig referens för ett annat vägval i landets politiska liv vilket helt och hållet kan garantera landets och det portugisiska folkets rättighet till framåtskridande och social rättvisa.

Generalsekreteraren nämnde den ”förlängda” mediakonstruktionen som enligt PCP hade iscensatts för att avslöja Sousas verkliga ställningstaganden i viktiga frågor.

– Resultatet som kandidaten Edgar Silva fick återspeglar inte betydelsen av vad hans projekt krävde, både i termer vad gäller målsättningarna med valet – försäkrandet om en president för republiken som försvarar, respekterar och följer konstitutionen men som också tar hänsyn till vad den representerar och återspeglar i termer av ett sammanhängande och oersättligt förehavanden i dagens och morgondagens kamp, för en annan riktning för vårt nationella politiska liv.

Centerns borgerliga kandidat Marcelo Rebelo de Sousa segrade i presidentvalet då han fick 52,4 procent av rösterna i första valrundan. I nuläget styr en socialistisk minoritetsregering Portugal med stöd av PCP och vänsterblocket. PCP har presenterat Edgar Silva som sin kandidat och höll en kampanj inför presidentvalet under vilken han fick 3,95 procent av rösterna. Valdeltagandet i söndagens portugisiska presidentval rapporterades till 48,83 procent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.