Svenskarna vill återinföra den allmänna värnplikten

Det finns ett starkt folkligt stöd för återinförandet av den allmänna värnplikten. Det framgår av ett flertal nyligen gjorda opinionsundersökningar.

Häromveckan visade Inizios undersökning, på uppdrag av Aftonbladet, att drygt sju av tio svenskar (68 procent) vill återinföra den allmänna värnplikten som infördes i Sverige för första gången 1901 medan 18 procent är emot den.

Stödet för den allmänna värnplikten ökar under tiden de flesta riksdagspartier samt Försvarsmakten propagerar för att Sverige ska ansluta sig till krigsalliansen Nato.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) gick i DN för en kort tid sedan till attack mot vad han kallar en systematisk spridning av lögner om Sveriges samarbete med Nato. Om värdlandsavtalet sade Peter Hultqvist: ”Det är inget smygmedlemskap i Nato utan det här är ett avtal som underlättar i samband med övningsverksamhet”.

Anser du att verkligen att det är orimlig tolkning att påstå att Sverige därmed kan bli plattform för Nato-angrepp på tredje land? frågade sig journalisten Stefan Lindgren och hänvisade till avtalstexten för värdlandsavtalet som lyder:

”Militära insatser inklusive övningar, utbildning, experiment och liknande verksamheter, eller utförande av ett strategiskt, taktiskt, service-, utbildnings-, eller administrativa militära uppdrag som utförs av stridskrafter; processen för att bedriva strid, inklusive angrepp, rörelse, leverans och manövrer som krävs för att nå målen i varje strid eller fälttåg.”

Sveriges Kommunistiska Parti har alltid förespråkat alliansfrihet och allmän värnplikt, men nej till yrkesarmé.

SKP:s kampanj mot NATO: Sedan våren 2015 driver partiet en kampanj mot Nato

Uppropet mot värdlandsavtalet: Till sommaren 2016 är planen att värdlandsavtalet med NATO skall godkännas av riksdagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.