Upprop om generalstrejk
– till följd av regeringens lagförslag om ändringar i den sociala välfärden

Många fackföreningar och förbund har redan reagerat på Alla arbetares militanta fronts (PAME) upprop om generalstrejk mot regeringens planer på att införa en ny lag för den sociala välfärden före slutet av januari. Det skriver PAME som representerar den klassorienterade fackföreningsrörelsen i Grekland i ett pressmeddelande.

Den nya lagen är ett tillägg till de brutala anti-arbetaråtgärderna som vann laga kraft under sommaren. Kärnan i det nya lagförslaget innebär att den sociala aspekten av den sociala välfärden avskaffas. Den bekräftar alla anti-arbetaråtgärder inom den sociala välfärden som de föregående liberala och socialdemokratiska regeringarna har lagstiftat om. Utöver de elva gångerna då de tidigare regeringarna har skurit ner pensionerna och de två neddragningarna i pensioner som införts genom SYRIZA, planeras det ytterligare nedskärningar i pensionerna.

SYRIZA-lagen kommer att slå hårt mot alla arbetare på samma gång. Den påverkar befintliga och framtida pensionärer och även unga arbetare eftersom den omvandlar all sjukvård och social välfärd till handelsvaror där sjukvården inte längre är en rättighet som alla människor har utan ett privilegium för några få.

I protest mot denna utveckling har PAME kallat till generalstrejk när lagförslaget kommer upp till behandling i parlamentet. Fram till idag har dussintals fackföreningar meddelat att de tänker delta och förbereder sig på att ta ut sina medlemmar i strejk.

Fredagen den 8 januari har fackföreningsförbunden kallat till demonstration utanför Arbetsdepartementet.

PAME:s paroller lyder: Vår kamp blir allt starkare! Vi mobiliserar! De ska inte få förstöra våra liv! Vi hoppas på en generalstrejk med enorm genomslagskraft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.