Vietnams KP har återvalt Nguyen Phu Trong

Vietnams Kommunistiska Parti har återvalt Nguyen Phu Trong, 71, till generalsekreterare på partiets 12:e nationella kongress som hölls i åtta dagar från den 20 till den 28 januari i huvudstaden Hanoi.

Nguyen Phu Trong är bland annat skolad i sovjetisk ekonomi och har länge sett angränsande Kina som sin främsta handelspartner, som en viktig strategisk och ideologisk allierad. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Trong inledningsvis var motvillig till att bli vald till generalsekreterare igen för ett kommunistparti som vill föra Vietnam in i modernisering, men med tanke på att partiet har gett han sitt förtroende, vill han fullfölja sina plikter. Han påpekar också sin höga ålder och att hälsan är kraftigt begränsad och uttrycker samtidigt en oro för att viktiga ekonomiska reformer kan komma att skjutas upp.

Vietnams Kommunistiska Partis 12:e nationella kongress hölls på temat ”Att stödja skapandet av ett förnyat och starkt parti där man i största möjliga utsträckning drar nytta av hela nationens styrka och socialistiska demokrati och samtidigt fullständigt får fart på förnyelseprocessen i vilken man bestämt skyddar fosterlandet Vietnam och beslutsamt upprätthåller den fredliga och stabila tillvaron och där man skapar grundförutsättningar för Vietnam att snart utvecklas till att bli ett mer modernt och mer industriellt orienterat land”.

Kongressen som sedvanligt anordnas vart femte år är ett viktigt evenemang för kommunistpartiet, staten och det vietnamesiska folket. Den 12:e nationella kongressen hade bland annat till uppgift att utvärdera 30 år av förnyelse, att försäkra sig om att den resolution som den 11:e nationella kongressen beslutade om efterföljs och att fastställa riktlinjerna, målen och arbetsuppgifterna inför de kommande fem åren. Kongressen valde också ny centralkommitté bestående av 180 medlemmar och en politibyrå konstituerad av 19 partimedlemmar.

Vietnams Kommunistiska Parti uppmanade också politiska partier, organisationer och kamrater att skicka in hälsningar och gratulationsbrev till den 12:e nationella kongressen.

Charlie Paulsson
Källor: International Communist Press och Solidnet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.