Multinationella bolag utnyttjar ”gömd arbetskraft”

Stora multinationella bolag som H&M och IKEA utnyttjar gömd arbetskraft  och gör enormt  stora vinster. Enligt Världsfacket (ITUC:s) rapport ” Inside The Global Supply Chains of 50 Top Companies” som presenterades på det ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz handlar det bland annat om filippinska sömmerskor och turkiska elektronikarbetare som ingår i bolagens underleverantörsled.

Tidningen Arbetsvärlden nämner exemplet från rapporten att en tröja sydd på Filippinerna ger återförsäljare 75 procent av butikspriset och löneandelen utgörs av 0,6 procent.  Den dolda arbetskraften utgör 94 procent av bolagens arbetskraft. Resterande procentandel utgörs av direktanställningar. Allt som oftast är dessa arbetares arbetsdagar längre än 8 timmar och arbetsvillkoren på arbetsplatserna är fasansfulla då det inte finns något skydd eller säkerhet. Om det finns är det bristfälligt. Det är också vanligt förekommande att dessa arbetare står utanför de sociala trygghetssystemen. Vidare fastslår rapporten att 116 miljoner beräknas jobba under dessa vedervärdiga villkor.

LÄS VIDARE: Arbetsvarlden.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.