Bemanningsföretagen breder ut sig inom den offentliga sjukvården

Förra året 2015 hyrde landstingen och regionerna in läkare och sjuksköterskor från bemanningsföretag för nästan 4 miljarder kronor, vilket är en ökning med 20 procent sedan 2014. I en del regioner har ökningen varit så hög som drygt 60 procent. De tre storstadslänen Västra Götaland, Skåne och Stockholm spenderar 1,2 miljarder på hyrläkare och inhyrda sjuksköterskor. Värst är Västra Götaland som spenderar över 500 miljoner för att berika bemanningsföretagen.

Men även län som Västernorrland och Norrbotten använder mycket av sina resurser till bemanningsföretag, i relation till folkmängden i länen, strax över 250 miljoner vardera.

I Region Skåne där kostnaderna har ökat lavinartat har politikerna och administrationen lagt fram förslag som man påstår ska innebära att regionen ska klara sig utan inhyrda sjuksköterskor 2016 och utan hyrläkare 2018.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, uppger till tidningen Vårdfokus att han ser flera av regionens förslag som rena pappersprodukter. Han förutspår att kostnaderna för bemanningsbolag kommer att öka med ytterligare 30-40 miljoner kronor under 2016. Han menar att det är personalpolitiken som gjort regionen beroende av bemanningsföretag.

Mats Runsten menar att den utveckling som nu sker på många håll i landet, beror på att landsting och regioner inte insett att det finns attraktivare alternativ på arbetsmarknaden. Som hyrsjuksköterska har du i många fall högre lön, bättre arbetstider och en stor frihet att välja var du vill jobba.

– Nu måste man på allvar börja konkurrera med bemanningsbolagen. Redan i dag dräneras den offentliga vården på kompetens. Men vad händer i framtiden, om majoriteten av de nyutbildade börjar jobba på bemanningsbolag direkt? Då ser det riktigt mörkt ut, säger Mats Runsten.

Politikerna och byråkraterna vill inte göra något åt problemet, för ofta är deras reträttplatser knutna till olika bolag som vegeterar på den offentliga sektorn. Privata profiter på våra gemensamma tillgångar är målet för bemanningsföretagen, liksom för ägarna till den privatiserade vården, och borde naturligtvis inte tillåtas. Våra skattemedel ska användas till vår gemensamma konsumtion av sjukvård, skola och omsorg – inte till privata profiter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.