Historisk sovjetisk rymdmilstolpe

Idag firas 55 års-jubileumet med anledning av att den sovjetiska kosmonauten Jurij Gargarin den 12 april 1961 blev den första människan i rymden. Den historiska bedriften väckte stor uppståndelse i Sovjetunionen.

Generellt sett gjorde Sovjetunionen stora astronomiska framsteg främst under 1950- och 1960-talet i samband med rymdkapplöpningen med USA. I Sovjetunionen var man vid den här tidpunkten överlägsna USA rent teknologiskt och när det gällde rymdkapplöpningen. Den 3 november 1957 befann sig till exempel den sovjetiska hunden Lajka ombord på rymdfarkosten Sputnik 2 och blev härmed den första lyckade uppskjutningen i rymden där ett försöksdjur figurerade. Tidigare hade USA och Sovjetunionen använt apor som försöksobjekt.

Den första landningen på en annan planet gjordes på Venus den 15 december 1970 med sonden Venera 7 som sköts upp av Sovjetunionen 17 augusti 1970.

Rättelse 2016-04-12 10.37: I en tidigare version stod det felaktigt 50 års-jubileum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.