Två år sedan massakern i Odessa idag

Idag är det två år sedan massakern i Odessa under vilken drygt 48 människor dödades i samband med att Fackföreningarnas hus antändes av nazister. Odessa är för övrigt en hamnstad belägen i södra Ukraina. Händelsen rubricerades som mordbrand och den föregicks av att motståndare och anhängare till de nya makthavarna drabbade samman. Dessa sammandrabbningar följdes av att nazister attackerade ett protestläger uppfört av oppositionella på torget framför Fackföreningarnas hus. Nazisternas attack mot protestlägret resulterade i att ett stort antal antifascister tog sin tillflykt in i Fackföreningarnas hus som kort därefter antändes vilket ledde till att många antifascister under tragiska omständigheter miste sina liv. De antifascister som försökte fly ut ur fackföreningshuset i panik, sköts kallblodigt ihjäl av nazisterna. Trots att detta utspelade sig mitt framför den ukrainska polisens ögon, såg de mellan fingrarna vilket har styrkts av en överlevare från massakern. Efter massakern grep den ukrainska polisen överlevande antifascister, men man omhändertog inga nazister.

Ukrainska myndigheter skuldbelade ryska medborgare efter massakern som man menade hade ockuperat fackföreningshuset. Men de facto finns enbart antifascister bland dödsoffren däribland ukrainska oppositionspolitiker och vänsteraktivister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.