De franska arbetarna slår tillbaka

Hundratusentals franska arbetare har gått ut på gatorna i förra veckan till stöd för en våg av strejker mot drakoniska nya arbetslagar som klassamarbetande ”socialistiska” regeringen vill införa, som kommer att tvinga dem att arbeta längre och göra det lättare för chefer att sparka dem. Oljeraffinaderier och kraftverk har stängts. Kollektivtrafik är förlamad och vägspärrar har blockerat raffinaderier, hamnar och industriområden. Nu sprider sig motståndet till Belgien, som skakas av nedskärningar.

Under de senaste två månaderna har arbetare och studenter kämpat för att förhindra skrotningen av Frankrikes arbetslagstiftning som ersätts med en arbetsköparstadga som skulle avsluta 35 timmars arbetsvecka, förlänga arbetstiden, sänka lönerna och undergräva anställningstryggheten.

De nya lagarna kommer inte bara sänka arbetarnas levnadsstandard, det kommer också att hota deras hälsa. ”Arbetare kommer att finna sig i minsta vink av deras arbetsgivare, medan arbetstiden inte längre definieras av kontraktet utan av arbetsgivaren”, sa Alexandra Soumeire från det franska advokatförbundet (SAF). ”Variation av arbetstiden kommer att innebära en växling mellan perioder av långa arbetstider med perioder av kortare arbetstid, men utan betalning för de extra arbetade timmarna.”

Den dagliga arbetstiden begränsas just nu till 10 timmar och får inte överstiga 12 timmar, utom under särskilda omständigheter som lagen föreskriver. Med det nya lagförslaget kommer arbete utöver dessa tider vara tillåtet.

François Hollande vann presidentvalet 2012 på ett ”socialistiskt partis” plattform som lovade att beskatta de rika att betala för sociala bostäder, och mer jobb för ungdomar och lärare. I regeringsställning har han bara visat sig vara en annat villigt redskap åt den franska borgarklassen, stödja åtstramning hemma och breda målen för fransk-tyska imperialismen i hela Europeiska unionen och utanför.

Hollande-regeringen har försökt att avvärja protesterna med ett antal små eftergifter. Planerade nedskärningar av forskning har lagts ner och offentliga pengar fanns för att lösa en tvist om artisters arbetslöshetsförsäkring. Skollärare har fått en löneförhöjning, och regeringen har ingripit i samtal mellan facken och ledningen vid de statligt ägda SNCF (järnvägsföretag).

Hollande och hans socialistparti har avvisat samtal för en nationell folkomröstning och säger att de kommer att införa de nya lagarna i parlamentet genom presidentdekret om det behövs.

Massan av den franska arbetarklassen, som leds av en majoritet av fackföreningarna, förblir stabilt emot detta senaste angrepp på deras levnadsstandard. Arbetarna har fått sällskap av tusentals studenter och arbetslösa ungdomar som har anammat sociala rörelser och har tagit kampen på gatorna i Paris och andra städer i hela landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.