DUV hyllar Turkiets ungdom

Demokratisk Ungdoms Världsfederation (DUV) uppmanar Turkiets ungdom att delta vid demonstrationen den 4 september

Natten den 15 juli bevittnade Turkiet ett kuppförsök från landets militär som uppmuntrades av de imperialistiska krafterna. Detta försök till militärkupp hade för avsikt att driva bort och rensa ut bland politiskt ”opålitliga allierade” i maktställning på den turkiska politiska scenen och att återställa den kapitalistiska ordningen i Turkiet i enlighet med det nya politiska klimatet i Mellanöstern. Vi fördömer kuppmakarna, som agerar i överenskommelse med de imperialistiska planerna för Mellanöstern. I denna situation spelar den turkiska regeringen en betydande roll.

Ingendera part som tog del i den inom-statliga konflikten representerar dock folkets och ungdomens intressen.

Under ledning av AKP (den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regeringsparti) har, sedan 2003, de grundläggande arbetsrättsliga rättigheterna krossats, de statliga institutionerna har privatiserats, demokratiska aktioner har förbjudits och polisbrutaliteten mot den studerande turkiska ungdomen normaliserades. Erdogan och hans innersta krets driver öppet en fundamentalistisk agenda och de har tjänat USA-imperialismen och den giriga turkiska borgarklassen sedan begynnelsen av deras politiska karriärer.

Att förklara Erdogan för en demokratins hjälte och ta ställning för den fundamentalistiska och marknadsvänliga AKP-regeringen är lika fel som att förvänta sig hjälp från kuppmakarna och de imperialistiska krafterna.

Mot bakgrund av dessa fakta uppmanar vi Turkiets ungdom att inte involvera sig i denna rivalitet mellan de två fundamentalistiska krafterna, utan istället delta vid demonstrationen den 4 september i Istanbul som kommer att anordnas under parollen ”vi kommer inte låta oss underkuvas av religiös fundamentalism, imperialism och militärkupper”. Demonstrationen anordnas av åtskilliga intellektuella, fackföreningsledare och politiker.

I egenskap av DUV hyllar vi Turkiets ungdoms antiimperialistiska och revolutionära arv.

Länge leve den turkiska ungdomens antiimperialistiska och antifundamentalistiska kamp. Ge inte upp!

DUV:s högkvarter
Budapest den 27 augusti 2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.