Översvämningskatastrof i Nordkorea
– över 100 000 människor hemlösa

Ett område i nordöstra Korea, vid gränsen mot Kina, har drabbats av förödande översvämningar. Hundratals människor dog och över hundra tusen blev hemlösa. Röda korset beskrev det inträffade som ”en stor komplicerad katastrof”. Svensk-Koreanska föreningen vädjar om stöd till återuppbyggnaden.

Det var i provinsen Norra Hamgyong som katastrofen inträffade. Vattenmassorna svepte med sig byar, ödelade hela samhällen, sköljde med sig byggnader och orsakade svåra skador på åkrar och grödor. Enligt de första rapporterna omkom minst 133 människor och närmare 400 saknades efter att häftiga skyfall utlöste omfattande översvämningar längs Tumenfloden i Koeryong i norra Korea. Minst 140 000 människor saknade mat och bostad.

Omkring 40 000 hektar jordbruksland översvämmades bara några veckor innan majsen och riset skulle skördas.

– Av vad vi sett står det klart att detta är en mycket stor och komplicerad katastrof, sade Internationella Röda korsets platschef i Pyongyang Chris Staines vid en presskonferens efter att han besökt de drabbade områdena.

– Vattenmassorna kom med sådan kraft att de förstörde allt i sin väg, sade han. Människor räddade de ägodelar de kunde från skräphögarna som varit deras hem.

Hela byar bortsköljda
Enligt rapporterna förstördes 24 000 hus helt och tusentals fler skadades. Räddningsteam kämpade för att nå isolerade områden, särskilt i Musan och Yonsa, där vägar och annan infrastruktur hade förstörts.

– I de byar vi besökte kring staden Hoeryong var knappast någon enda byggnad oskadd, sade Chris Staines.

Risken för sjukdomar och andra följdverkningar är stor, bland annat för att försörjningssystemet för dricksvatten förstörts. Man beräknar att 600 000 människor i mer än sex häraden berörs av skadorna i vattenförsörjningssystemet.

– Katastrofens omfattning är värre än någonting lokala tjänstemän upplevt, sade Murat Sahin, en tjänsteman vid FN:s kontor för samordning av humanitära angelägenheter (OCHA) i Pyongyang.

Omfattande hjälpinsatser
Myndigheterna avbröt eller omprioriterade omedelbart andra projekt för att bekämpa katastrofens verkningar. Räddningsarbetare kämpade för att nå de drabbade områdena.

En 200-dagars kampanj för återuppbyggnad av de drabbade områdena har inletts. Arbetare har förflyttats från flera byggprojekt till Hamgyongprovinsen för att förstärka stränderna längs floden och bygga bostäder. Mer än 1 000 Röda Korset-frivilliga deltar i räddningsarbetet tillsammans med lokala myndigheter.

– Andan att stödja dem som drabbats i denna katastrof är mycket stark, sade Chris Staines. Det är mycket som behöver göras. Tusentals bostäder måste återuppbyggas på kort tid och vintern närmar sig snabbt. I slutet av oktober kan det bli minusgrader på natten och på vintern är det vanligt med minus 30 grader.

Tyfonregn utlöste katastrofen
Översvämningarna startade med kraftiga skyfall i slutet av augusti då tyfonen Lionrock stötte samman med ett annat lågtryck över nordöstra Kina. I vissa områden föll 300 mm regn på två dagar. Värst drabbades områden längs Tumenfloden, däribland häraderna Musan och Yonsa samt staden Hoeryong.

En anledning till översvämningarnas förödande effekt är att skogarna har avverkats under de tidigare svåra decennierna. Ett landsomfattande program för återplantering av skogar har inletts, men det kommer att ta decennier innan det ger resultat.

Stöd återuppbyggnaden!
Svensk-Koreanska föreningen har inlett en insamlingskampanj till återuppbyggnad efter den svåra översvämningen i nordöstra Korea.

Bidra till Katastrofhjälp åt Korea, plusgiro 448 27 03-8.

Christer Lundgren, ordförande för Svensk-Koreanska föreningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.