Vänstern och europeiska fascismens frammarsch

Svensk vänstern har diskuterat och analyserat dagar in och dagar ut vem som är skyldig till den europeiska fascismens frammarsch. De till och med anklagar kommunismen som fanns i Östeuropa från 1945 till 1989 för dagens nynazism. Särskilt då i östra Tyskland. Det finns de som säger att länderna efter andra världskriget inte har gjort upp med nazismen och att det är därför nynazismen växer i östra Europa och i Ryssland. Vilket är totalt fel. När jag var i DDR på 80-talet talade östtyskarna mycket om nazismens brott och vi besökte ett förintelseläger i närheten av New Brandenburg där nazisterna under krigen gasade ihjäl judar, kommunister, romer, homosexuella och med flera grupper. Det var med respekt och sorg som de tyska guiderna berättade om nazismens grymheter. Vår grupp la en blomsterkrans vid dess plats och höll en tyst minut för offren.

Jag hade en debatt om detta i Flamman för en tid sedan då det högerpopulistiska och fascistiska AfD fick tjugo procent av rösterna i valet i Tyskland (den 8 september 2016). Artikelförfattaren Jonas Elvander nämner det inte i artikeln men man kunde läsa mellan raderna att han anklagar gårdagens kommunism för dagens nynazism. Han anser att östtyskarna aldrig har varit vana vid flyktingar och människor från andra länder och är därför mer främlingsfientliga än i västra Europa. En analys som genast kraschar när man tänker på att Sverigedemokraterna får ungefär lika många röster i Sverige, och UKIP i England har ungefär tjugosju procent. Och vad jag känner till är både Sverige och England sedan en lång tillbaka mycket vana vid andra människor ur olika ursprung. Dessutom har varken Sverige eller Storbritannien någonsin haft en socialistisk kommunistisk regering så den analysen snubblar på det också. Men bägge länderna har varit kapitalistiska.

Åh, du milde tid – så kan man inte göra – anklaga kapitalismen för att ligga bakom fascismens framfart i Europa?!? Det skulle vara som att svära i kyrkan. Många höga politiker, moderater, liberaler och Wallenberg & Company anser att kapitalism är ju Gud och Demokrati i ett. Jaså? Jaha? Då har alltså kapitalismen ingen skuld till det som händer i östra Europa och i Ryssland?

Om man ska ta Jonas Elvanders analys på allvar så borde även Irland vara främlingsfientligt – precis som östra Europa. Men det är dom inte. I dag är Irland ett skatteparadis (nummer sex på den listan) för utländska företag. Allt medan irländarna surt får betala för företagens paradis. Men det som är det viktigaste i sammanhangen är irländarna från 50-talet till 2000-talet aldrig har varit vana vid att ta emot andra människor i nöd. Det eftersom de själva under flera århundraden varit under nöd och utvandrat till andra länder på grund av arbetslöshet och fattigdom.

Jag tror att Irland är det land som har minst rasism i hela Europa (då talar jag om republiken Irland – inte Nordirland). Självklart finns det nynazistiska grupper som organiserar sig men deras stöd är mycket litet. Och dessutom finns det smygrasism i samhället. Men frågan jag ställer mig är varför nynazismen inte kunnat sätta fäste bland irländarna såsom det har gjort i övriga Europa? Är det för att irländarna själva minns hur deras släktingar utvandrade för att inte svälta?

Ordet nationalism är inte så laddat på Irland såsom det är i övriga Europa. Där har Sinn Féin och SDLP (Socialdemokraterna) tagit det ordet till sig. Så tänk inte så illa om att jag nämner att irländarna är nationalistiska. Men det innebär inte att de är främlingsfientliga. De älskar sitt land, och vad fel är det med det? Britterna kunde inte driva ut den irländska själen ur irländarna hur mycket dom än försökte. Irländare som utvandrat håller sin irländskhet högt. Det finns irländare överallt på vår jord. Kan det vara därför som nynazismen inte har vuxit på Irland? Att irländarna älskar sitt land och sin egen irländskhet så mycket att de vill dela med sig av den till andra människor? Kanske har de inte samma rädsla som rasisterna här hemma som utmålar främlingar som ett hot till den svenska kulturen? Irländarna är kanske så trygga i sig själva att de inte är rädda för andra främmande kulturer. Eller är det deras svarta humor och att de kan skämta om sig själv i de mest svåraste och bisarra situationer som gör att de kan välkomna andra? Själv charmas jag gärna av deras kultur och de bjuder på sig själva.

Kapitalismen i väst har krossat människorna i öst, inklusive Ryssland. Tagit ifrån dom identiteten och stoltheten i att vara till exempel ryssar. Många av ungdomarna är vilse och söker sin identitet i nynazismen. Dessutom är de flesta av folket besvikna på kapitalismens löften. De ser att några få är rika medan det stora flertalet är enormt fattiga. Brottsligheten och korruptionen är hög. Människorna anser att egoismens tid är nu och roffar åt sig allt vad de kan. De har ännu inte insett att de tillsammans med andra måste organisera sig i socialistiska grupper för att kunna påverka den korrupta styrande makten – såsom det nu sker i Irland – och kanske ta makten och införa ett folkstyre med ett statligt ägande.

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.