Nyvalet i Nordirland

Den 2 mars hölls det nyval i Nordirland. Som vanligt när det gäller Nordirland så är det en lång procedur att räkna rösterna och det tar några dagar innan resultatet är färdigt. För att krångla till det ännu värre har platserna i Assemblyn (regeringen) minskats från förra valet.

Valdeltagandet var högt. Omkring 64-65 procent. Det Demokratiska Unionistiska Partiet (DUP) fick 28,1 procent av rösterna, ner en procent (29,2). De har nu 28 platser i regeringen i Stormont (mot 38 förra valet innan platserna minskades). Sinn Féin upp från 24 procent till 27,9 och har nu 27 platser (28 förra valet).

De största förlorarna var det Ulster Unionistiska Partiet (UUP). De har nu 10 platser. SDLP har fått 12 platser. Alliance Party är ett parti som försöker locka väljare över religionsbarriärerna har fått 8 platser.

För första gången någonsin så är det en ’grön’ (Sinn Féin och SDLP) majoritet till parlamentet i Stormont. Förmodligen spelade Storbritanniens utträdet ur EU in hur folket röstade. Unionisterna har valt att rösta på partier som är emot Brexit, som till exempel SDLP och Alliance Party. Det eftersom de befarar att handeln över gränsen till Irland och EU blir lidande. Det finns två fördelar med hur befolkningen röstade. Den ena är att kanske har folket för första gången valt att lägga en röst på ett parti med utgång från deras åsikt. Och inte från vilket nationalitet de har. Den andra fördelen är att Nordirland börjar allt mer närma sig Republiken Irland. Det som så sågs onåbart för tio tjugo år sedan tycks nu bli en verklighet.

Den stora nackdelen är att Nordirland inte har något att säga till om när London ställer krav. Och befolkningen har absolut inget att säga till om i EU. Grekland är ett bra exempel på detta. Det kan Sinn Féin lära av deras grekiska systerparti Syriza. Folket i Nordirland har inget att vinna på att gå från en imperialistmakt till en annan imperialistmakt.

Som en provins i Storbritannien har valet i Nordirland ingen större betydelse. Nordirland har delegerad beslutsrätt över mycket i provinsen men ingen beskattningsrätt. De har inte heller någon beslutsrätt över försvaret och utrikespolitiken. Det är som ett val till kommun och landsting här i Sverige. Inget annat. Nordirlands befolkning har ännu en gång förnekats sin demokratiska rättighet – nämligen valet av representanter till deras ’riksdagsval’.

Det här valet löste inte problemen som finns i Assemblyn. Tyvärr. Risken är stor att Storbritannien tar över efter tre månader när partierna inte har kommit överens.

Informationen är hämtad från Irish News och Wikipedia

Kerstin Stigsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.