Bostäder åt alla!

Borta bra men hemma bäst …? Ett hem är hans borg …?

Ordspråken är många om människors bostäder. Och mycket av detta stämmer. Men om man inte har råd med en bostad. Vad gör man då?

Många pensionärer, singlar, ensamstående mammor och fattiga har inte råd att bo i dom bostäderna som kommunerna erbjuder.

Det är inte för att dessa människor har krav på en hög standard. Orsaken är att kommun och byggherrar bygger alldeles för dyrt – enbart för att locka de välbärgade att flytta in.

Men oss som är fattiga tänker dom inte på. Vi har inte råd med från 6- 7000 upp till ofantliga summer i månaden för 30 till 50 kvadratmeter. Inte när hela pension är hela hyran. Eller mer än så.

Var ska vi bli av? Jo, vi fortsätter bo i våra gamla ruckel till hus som hade behövt renoveras för åratal sedan. Eller hyr in sig hos en kompis eller släkting. Eller delar en lägenhet med någon. Eller förlitar sig på föräldrar. Eller bor kvar hemma hos föräldrarna. Men de som inte har förmögna föräldrar, vad gör de? De går bankrutt. Studierna går åt helsike. Du måste ta ett jobb. Men detta jobb betalar inte hyran. Så du tar ytterligare ett arbete. Arbetsgivaren ser hur desperat du är och utnyttjar detta och sänker lönen. Men om du även har ett eller flera barn. Och är kvinna. Då är det inte lätt. Inte lätt att hitta en bostad eller ett arbete. Då måste du flytta till ort utanför storstaden, till Södertälje, Landskrona eller till någon annan ort. Men pendlingen till arbete eller skola kan ta många timmar. Om du redan bor på en sådan ort och inte får det att gå ihop. Vad gör man då? Jag vet inte.

Och den ensamma pensionären? Hon – oftast är det en kvinna – har inte råd att sluta att arbeta vid 65. Hyran måste betalas.

Denna situation gäller inte bara för storstäderna. Det gäller även för små och medelstora orter, såsom Kiruna, Västerås, Kristianstad, Hässleholm, Sundsvall, Olofström, Kalmar, Östersund, Karlstad och med flera orter. Men även i de mycket små orterna i hela landet skjuter hyran i höjden. Kan det vara så att efterfrågan på bostäder i en ort i en kommun resulterar i att hyran höjs? Och att det är därför det inte byggs mer?

Så vad är lösningen?
Enkelt. BYGG FLER BOSTÄDER SOM ARBETARKLASSEN OCH STUDENTER HAR RÅD ATT BO I!

Det behöver inte vara senaste lyxen. Inga guldkranar. Inga snofsiga franska fönster. Inget bubbelbad. Eller ett stort kök med alla moderna finesser.

Vi kräver bara en dräglig liten enkel bostad med låg hyra. Kommunen ska inte tjäna på att ta en hutlös dyr hyra. Inte när det är vi själva som har bidragit med vår kommunala skatt till bostäder. Det ska vara bostäder till självkostnadshyra. Hur svårt kan det vara för kommunen att bygga sådana?

OCH STOPPA UTFÖRSÄLJNINGEN AV VÅRA BOSTÄDER TILL PRIVATA INTRESSEN!

Oftast säljs bostäderna mycket billigt till privata intressen. Många av dessa är inblandade i utförsäljningen, och kan sedan med god förtjänst sälja bostäderna vidare till kriminella människor vars adress inte finns i Sverige. Dessa chockhöjer hyran i samband med ‘renovering’ och många fattiga som inte har råd med denna höjda hyran flyttar. Så skapas områden för rika där fattiga äger ej tillträde!

Kerstin Stigsson

Dela:

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *