En klassmedveten tidning!

Läs RiktpunKt - En kommunistisk månadstidnings som ger dig värdefull kunskap

Seko ska arbeta för 30 timmars arbetsvecka

Under den gångna veckan har Service- och kommunikationsfackets (Seko) kongress ägt rum. Utan oss stannar Sverige – var parollen för kongressen. Inför 30 timmars arbetsvecka var en av motionerna som gick igenom.

Kongressen varade i tre dagar. Seko Tunnelbanan återger på sin hemsida två viktiga motioner som diskuterades, där den första bifölls och där den andra delvis gick igenom.

Kongressen röstade för att Seko ska ta ställning för att man ska införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön, men förbundsstyrelsen, som förlorade, föreslog avslag på motionen med motiveringen att LO har en pågående utredning kring frågan. Jannis Konstantis, klubbordföranden i Seko Tunnelbanan, argumenterade för bifall till motionen med motivering “att vi sedan 1986 arbetar 8 timmar, medan den tekniska utvecklingen går framåt och produktiviteten ökar varje år. Vi som producerar får inget för detta medan kapitalet tar allt! Detta är inte rätt. Ett sätt att ta tillbaka en del av kakan är att vi ska arbeta mindre med bibehållen lön.”

En annan motion som det blev mycket diskussioner om var Seko Postens motion gällande att förbjuda bemanningsföretag, motionen innehöll följande att-satser:

  • att förbud mot bemanningsföretagen! Inga A och B lag på arbetsmarknaden.
  • att stopp för otrygga anställningar! Bort med Allmän visstidsanställning! Starkare rätt till heltid.
  • att förbud av outsourcing av verksamhet under gällande avtalsperiod utan fackligt medgivande!
  • att förbud mot att ändra gällande kollektivavtal vid upphandling eller övertagande under gällande avtalsperiod utan fackligt medgivande!
  • att ett Arbetsgivaransvar för att entreprenörer och inhyrd personal i alla led följer svenska kollektivavtal och lagstiftning!
Jannis Konstantis.

Jannis Konstantis.

Även i denna fråga var Jannis Konstantis i talarstolen och argumenterade för bifall för hela motionen med motiveringen att “man inte ska ha slavliknade anställningar genom bemanningsföretag, man ska inte ha outsourcing, istället kan arbetsgivarna själva anställa kompetent personal och arbetsgivaren ska inte använda fredsplikten för att försämra våra kollektivavtal, utan vetorätt från facket”.

Flera delegater argumenterade för motionen, vilket fick förbundsstyrelsen att ändra uppfattning. “Förbundsstyrelsen backade och accepterade alla att-satser i motionen utom den om bemanningsföretag”, uppger Seko Tunnelbanan.

De flesta att-satser gick igenom vid omröstningen och Jannis Konstantis är nöjd.

– Kampen mot bemanningsföretagen fortsätter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.